+ Építészet

A márciusban elhunyt iraki-brit építészre emlékeznek Velencében

A kiállításon az építész meg nem valósult terveit, például a walesi Cardiffi-öbölbe tervezett operaházat és három, mérföldkőnek számító munkáját is megismerhetik közelebbről az érdeklődők.

A közelmúltban meghalt világhírű iraki-brit építész, Zaha Hadid munkásságát és alkotói módszerét bemutató kiállítás várja az érdeklődőket Velencében a hónap végén kezdődő Építészeti Biennále ideje alatt.

A Canal Grande mentén álló Franchetti-palotába meghirdetett tárlat a művész négy évtizednyi pályafutásán kalauzolja végig a látogatókat – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Palazzo_Cavalli-Franchetti_

Canal Grande mentén álló Franchetti-palota

A május 27-én nyíló kiállításon Hadid még épülő munkái állnak a középpontban, egyebek között a londoni Science Museum matematika tudománynak szentelt új galériája, amely decemberben nyitja meg a kapuit, valamint egy New York-i lakóépület, amely a tervek szerint 2017 elejére készül el.

A tárlaton felvonultatott festmények, rajzok és makettek, amelyek a néhai építész korai és közelmúltbeli munkáihoz kapcsolódnak „a Zaha Hadid Architects munkáit vezérlő és meghatározó, úttörő jellegű kutatómunkára” világítanak rá.

rolandhalbec2003contemporar

Contemporary Art Center

A március végén 65 éves korában meghalt Hadid a minimalizmust és a tér innovatív felhasználását ötvöző konstruktivizmusból merítve alkotta meg komplex, drámai épületeit.

A kiállításon az építész meg nem valósult terveit, például a walesi Cardiffi-öbölbe tervezett operaházat és három, mérföldkőnek számító munkáját is megismerhetik közelebbről az érdeklődők.

Köztük a Weil am Rheinban lévő tűzoltóállomást, a Cincinattiben működő Contemporary Arts Centert – ez volt az első, nő által tervezett amerikai múzeumépület -, valamint a 2010 elején megnyílt római MAXXI-t, a 21. századi művészetek múzeumát, amelynek cementből, üvegből és acélból készült épületének magas, világos termeiben nincsenek derékszögek.

A 2016-os Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléval egybeeső tárlatot november 27-ig kereshetik fel az érdeklődők.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top