+ Képzőművészet

Sok millió euró a bokor alatt

Tizenhét millió euró értékű rabolt festmény került elő nem akármilyen módon egy szigetről az ukrán-moldovai határvidéken. Ezzel megoldódott a veronai rablás szövevényes ügye.

Egy kis folyami szigeten találták meg az ukrán hatóságok azt a 17 barokk és reneszánsz festményt, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna remekműveit, amelyeket tavaly novemberben rabolt el Veronából egy többségében moldovaiakból álló bűnbanda.

A 16 millió euró (5 milliárd forint) összértékű műkincsek megkerülését Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be Kijevben szerda este, jelentette az MTI. A „briliáns művelet” sikere is bizonyítja, hogy Ukrajna hatékonyan veszi fel a harcot a korrupció és csempészet ellen.
A képeket az ukrán-moldovai határvidéken, Odessza közelében, a Dnyeszter és a Turuncsuk folyó által körülölelt Turuncsuk-szigeten, sűrű bokrok között, műanyag zsákokba rejtve találták meg. A bűnözők azután küldték oda őket – állítólag postán, közönséges csomagküldeményként –, hogy Moldovában márciusban több gyanúsított letartóztatása után nagyszabású hajsza indult a festmények előkerítésére.
Az olasz sajtó úgy értesült, hogy a festményeket egy csecsenföldi megrendelő megbízásából lopták el az olaszországi múzeumból.
Az elkövetők november 18-án este hatoltak be a veronai Castelvecchio városi múzeumba. Az utolsó látogató távozása után, a múzeumzárás előtti percekben érkezett három álarcos, fegyveres rabló közül ketten a bejáratnál álló biztonsági őrt arra kényszerítették, hogy vezesse őket a kiállítótermekbe. A harmadik megkötözte a pénztárosnőt, száját ragasztószalaggal tapasztotta be.
A rablók Tintoretto öt képét, Jacopo Bellini, Pisanello, Mantegna, Peter Paul Rubens festményeit, a múzeum legértékesebb darabjait vitték el. Egyes festményeket kiszedtek a keretükből és összetekertek, másokat kerettel együtt vitték el. A képeket a biztonsági őr gépkocsijával szállították el.
Az ügyben márciusban 13 embert tartóztattak le Olaszországban és Moldovában, többségében moldovai állampolgárokat, valamint a rablás idején a múzeumban szolgálatot teljesítő olasz biztonsági őrt, annak ikertestvérét és a testvér moldovai származású feleségét, a feltételezett tippadót. Olasz értesülések szerint Ukrajnában újabb letartóztatások történtek, de az őrizetbe vett személyek száma nem ismert.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top