+ Képzőművészet

A modern magyar művészet születésének 120. évfordulója

A mai napon nyílik meg a nagybányai művésztelep megalakulásának 120. évfordulójának alkalmából a Nagybánya 120 év című kiállítás Budapesten a Mission Art Galériában.

A mai napon nyílik meg a nagybányai művésztelep megalakulásának 120. évfordulójának alkalmából a Nagybánya 120 év című kiállítás Budapesten, a Mission Art Galériában. Május 5-én volt 120 éve, hogy megérkezett Nagybányára Hollósy Simon és csapata, és ezzel vette kezdetét a magyar modern művészet története – nyilatkozta Jurecskó László, a galéria vezetője. A nagybányai iskola legfőbb érdeme, hogy a századfordulón meghonosította Magyarországon a naturalizmust és a plein air festészetet, ezzel pedig bekapcsolta Magyarországot az európai művészeti vérkeringésbe. A művésztelep tagjai voltak többek között Ferenczy Károly, Iványi-Grünwald Béla, majd később Glatz Oszkár, Csók István és Kubinyi Sándor.

A május 28-ig látogatható tárlaton Hollósy, Ferenczy, Iványi-Grünwald képei mellett többek közt Kádár Géza, Nagy Oszkár és Mattis Teutsch János művei is megtekinthetők.

Amint azt Jurecskó kiemelte, a Mission Art Galériának 25 éve az egyik fő feladata a nagybányai művészet feltárása, feldolgozása és eljuttatása a gyűjtőkhöz.

1991-ben fedeztük fel magunknak azokat a művészeket, akik a magyar művészettörténet kánonjában vagy ismeretlenek voltak, vagy ha ismertek is voltak, nem volt mögöttük megfelelő mennyiségű és minőségű alkotás

idézte fel a művészettörténész, hozzátéve, hogy a művek többsége Erdélyben vagy Magyarországon lappangott.

jurecsko_laszlo

A magyar művészettörténet korábban a nagybányai iskolának leginkább csak az alapító nemzedék tagjaival foglalkozott, míg a későbbi, modern irányzatokat eddig háttérbe szorultak. Így a kiállítás e tekintetben is fontos szerepet játszik a művésztelep alkotóinak bemutatásában.

Május 21-én, szombat délután a Falk Art Fórum keretein belül a kiállítás Jurecskó tárlatvezetésével is megtekinthető.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top