+ Film

Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel kezdődik a 69. cannes-i fesztivál

arany pálma

A fesztivál programjába bekerült Makk Károly Szerelem című alkotása is, melyet a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató szekcióban mutatnak majd be 45 évvel a cannes-i világpremier után.

A terrorfenyegetettség miatt rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik meg szerdán a 69. cannes-i fesztivál. A hivatalos versenyprogram kilenctagú zsűrijében harminc év után ismét magyar filmes is helyet foglal, Nemes Jeles László, a Saul fia című Oscar-díjas film rendezőjének személyében.

Hat hónappal a párizsi merényletek és hét héttel a brüsszeli támadásokat követően Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hétfőn személyesen ellenőrizte a rendkívüli biztonsági készültséget a tengerbe nyúló cannes-i fesztiválpalotában, ahol a több száz rendőr és tűzszerész mellett négyszáz biztonsági őr és hét tengeri mentő is folyamatosan jelen lesz a következő 12 napban.

A rendkívüli intézkedések célja, hogy a világ egyik legjelentősebb filmes találkozója idén is a mozi nagy ünnepe legyen a Francia Riviérán, ahova a filmes szakma több tízezer tagját várják. Kedden már egy szabad hotelszobát vagy kiadó lakást sem lehetett Cannes-ban találni, ami arra utal, hogy a terrorfenyegetettség idén sem riasztotta el a fesztiválozókat.

A seregszemle Woody Allen legújabb alkotásával, a Café Society világpremierjével nyílik meg szerda este Kristen Stewart és Jesse Eisenberg főszereplésével. A 81 éves rendező 14. alkalommal mutatja be legújabb filmjét Cannes-ban, szokása szerint versenyen kívül, s ez lesz a harmadik alkalom, amikor Woody Allen vígjátékával nyílik a fesztivál.

A hivatalos versenyprogramban 21 film, köztük 13 európai versenyez az Arany Pálmáért. A zsűrit George Miller ausztrál filmrendező, forgatókönyvíró és producer vezeti. Nemes Jeles László, a tavalyi cannes-i fesztiválon a zsűri Nagydíját elnyerő magyar alkotás rendezője mellett Arnaud Desplechin francia és Valera Golino olasz rendező, Kirsten Dunst amerikai és Vanessa Paradis francia színésznő, Mads Mikkelsen dán és Donald Sutherland kanadai színész, valamint Katajún Sahabi iráni producer lesz tagja a testületnek.

A zsűri tagjai kedd este találkoznak először a patinás Martinez Hotelben. Az art déco stílusú palota éttermében Christian Sinicropi két Michelin-csillagos séf készíti el az ismerkedéshez a zsűrielnök filmjei által ihletett meglepetésvacsorát. A zsűri még a megnyitó előtt sajtótájékoztatót tart szerda délután. A versenybe visszatérők közül óriási várakozás előzi meg Pedro Almodóvar Julieta című filmjét, amelynek promócióját a spanyol rendező a panamai offshore-botrányban való érintettsége miatt megszakította. A kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne a La Fille inconnue (Az ismeretlen lány) című filmjével tér vissza a francia Adele Haenellel a főszerepben. A brit Ken Loach legutóbbi filmjével, az I, Daniel Blake című alkotással, az 1992-ben készült Elemi ösztön rendezője, holland Paul Verhoeven pedig egy francia támogatású filmmel érkezik. Az Elle főszerepét Isabelle Huppert alakítja.

Franciaország négy filmmel képviselteti magét a versenyben. A magyar származású Olivier Assayas Personel Shopper című művének főszerepét előző alkotásához hasonlóan az amerikai Kristen Stewart alakítja. Ezenkívül Bruno Dumont, Alain Guiraudie és Nicole Garcia rendezők képviselik a hazai mezőnyt. Nicole Garcia filmjében Marion Cotillard alakítja a főszerepet, Louis Garrel oldalán.

Három amerikai alkotó is versenybe szállhat az Arany Pálmáért: Sean Penn az afrikai humanitárius kérdésekről szóló The Last Face című szerelmi történettel, amelynek főszerepeit Charlize Theron, Javier Bardem és Adele Exarchopoulos alakítja, valamint Jim Jarmusch a Paterson, Jeff Nichols pedig az 1950-es évek amerikai rasszizmusát feldolgozó Loving című alkotással.

Cannes egyik nagy kedvence, a 27 éves kanadai Xavier Dolan másodszor szerepel a versenyprogramban. Juste la fin du monde (Épp a világ vége) című filmjét olyan francia sztárokkal forgatta, mint az Oscar-díjas Marion Cotillard, Vincent Cassel, Nathalie Baye és Léa Seydoux. Másodszor versenyzik az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi is (The Salesman).

Kelet-Európából idén két román rendező is a versenyben mérettetheti meg magát: Cristian Mungiu, aki 4 hónap, 3 hét, 2 nap című drámájával 2007-ben elnyerte az Arany Pálmát, Érettségi című filmjével érkezik, de jelen lesz a román újhullám egy másik jelentős rendezője, Cristi Puiu is Sierranevada című alkotásával. Németország Maren Ade rendező Toni Erdmann című filmjével, Brazília pedig Filho Kleber Mendonca rendező Aquarius című alkotásával évtizedek óta először kapott meghívást a versenyprogramba.

Makk Károly Szerelem című alkotása 45 évvel a cannes-i világpremier után a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba, a Cannes Classics-ba kapott meghívást, ahol május 15-én este vetítik le. Tóth Luca Superbia című animációs rövidfilmjét a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programban, egy másik animációs rövidfilmet, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című alkotását pedig a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be.

Az Arany Pálmát május 22-én este a zárógálán adják át, amelyen a Francois Truffaut filmjeiből ismerős Jean-Pierre Léaud munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top