+ Irodalom

Megszűnik a Librarius.hu?

A napokban hozta nyilvánosságra az NKA a támogatott irodalmi folyóiratok listáját, amelyen tucatni nagy ismertséggel rendelkező lap nem szerepelt, köztük a Librarius.hu sem. Udvarias támogatói kérésünkre azt a választ kaptuk: ELUTASÍTVA.

A napokban hozta nyilvánosságra az NKA a támogatott irodalmi folyóiratok listáját, amelyen tucatnyi nagy ismertséggel rendelkező lap nem szerepelt, köztük a Librarius.hu sem. Udvarias támogatói kérésünkre azt a választ kaptuk: ELUTASÍTVA.

A postaládánkba pedig ugyanaz a formalevél landolt, amit minden elutasított kapott, többek között a 2000 című folyóirat. Megkérdeztük a 2000 szerkesztőit:

Az NKA 0 forinttal támogatja a lapot. Mit kezd a helyzettel a 2000, megszűnik?

Papír 2000-hez elegendő pénzt NKA-támogatás nélkül lehetetlen összeszednünk. Lesz egy búcsúszámunk még, erre van keretünk. És ha tudunk támogatást szerezni, megpróbálkozunk az onlájn folyóirattal. De ehhez az is kell, hogy onlájn folyóirat követéséhez legyen hajlandóság az olvasókban. Hangsúlyozzuk, folyóirat, mert napi frissítésű lapot nem tudnánk szerkeszteni, az nem a 2000 műfaja, s pénz is tenger kell hozzá, de ezzel még megpróbálkoznánk.

Mi mást kérdezhettünk volna a Liget folyóirattól, ahonnan Horgas Judit felelős szerkesztő válaszolt:

A Ligettel az elmúlt 28 évben már olyan sok minden történt, volt, hogy bezúzták, volt, hogy nem kapott egy fillért sem, elég kiterjedt tapasztalatunk van, hogyan kell túlélni, tehát nem, nem szűnik meg. Az online átállástól is féltett mindenki, s lám, az elmúlt évben sokszorosára nőtt a lap olvasottsága. Mi csak azért sem adjuk fel.

A Liget egyébként Nyílt levélben is állást foglalt azon az elég szép és átlátható honlapján.

Harmadikként a Palócföldtől érdeklődtünk, ahonnan Nagy Csilla válaszolt, aki, mint kiderült, február óta nincs a lapnál, és ahol új főszerkesztő-választásra készülnek:

Mizser Attila és én februártól már nem vagyunk a lapnál, de továbbra is figyelemmel kísérem a lap sorsát, így „nem hivatalosan” tudok válaszolni a kérdésre. Tudomásom szerint a 2016-os, azaz 62. évfolyam teljes megjelenéséhez nélkülözhetetlen lett volna az NKA-támogatás. A lap nem szűnik meg, mert Salgótarján önkormányzata lehetőségeihez mérten idén is megítélt egy összeget a Palócföldnek, ez azonban kevés a 6 lapszámra. Úgy tudom, lesz új évfolyam, nagyon szűkös költségvetéssel, kevesebb lapszámmal. További információ, hogy az új főszerkesztői pályázatot kiírták, itt olvasható: http://bbmk.hu/blog/2016/04/19/llashirdetes/614, ezek szerint májusban áll fel a szerkesztőség.

A mi állásfoglalásunkat a témában a hétfői Népszabadságban olvashatjátok, elöljáróban csak annyit, hogy független lap vagyunk, megyünk tovább!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top