+ Történelem

Ehhez fogható római kori leletre még sosem bukkantak Spanyolországban

A sevillai archeológiai múzeum igazgatója szerint a Római Birodalom korából származó lelet értéke történelmi szempontból felbecsülhetetlen.

Csatornázási munkálatok közben rendkívüli régészeti leletre bukkantak a munkások a dél-spanyolországi Tomares településén. Tizenkilenc agyagamforában mintegy 600 kilogrammnyi római kori bronzpénz volt elrejtve.

Ana Navarro, a sevillai archeológiai múzeum igazgatója szerint ehhez fogható, a Római Birodalom korából származó leletre még sosem bukkantak Spanyolországban, értéke történelmi szempontból felbecsülhetetlen.

Az amforák közül kilenc teljesen épen maradt, mindegyikben több ezer pénzérme található, amelyek egy része – az első vizsgálatok szerint – frissen vert, és sosem került forgalomba – részletezte a felfedezést az igazgató, aki szerint úgy tűnik, mintha szándékosan rejtették volna el őket.

A szakemberek máris elkezdték a találgatást, hogy katonák zsoldját, vagy a birodalom valamelyik intézményének kincstárát rejtik-e az amforák. Az érmék az időszámítás szerinti 3-4. századból származnak, némelyiken Maximianus, másokon Constantinus császár képe látható – mondta az igazgató.

A lelet értékelése sok időbe telik majd, ráadásul a régészek szeretnék átvizsgálni a területet is ahonnan előbukkant, hátha egyéb kincseket is rejt még a föld. Ezért kérvényezik, hogy állítsák le az ott zajló csatornázási munkálatokat.

A rómaiak az időszámítás előtti 3. században érkeztek az Ibériai-félszigetre, ahol létrehozták Hispánia nevű provinciájukat, amely több mint hét évszázadon át fennmaradt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top