+ Képzőművészet

A modern kori művésznek mindig tovább kell lépnie

Horváth László Xavér maximálisan megfelel ennek az új művészképnek. Az 1970-es években készült geometrikus, grafikai jellegű kocka-kompozíciók helyett a nyolcvanas években már organikus maradványrétegekből és festett elemekből álló, fragmentált kompozíciókat készített a valóság határainak feszegetésére.

Folyton változó univerzum – Horváth László Xavér kiállítása az Artézi Galériában

Horváth László Xavér öt évtizedes pályája során mindvégig a művészi szabadságot, a folyamatos megújulást, a világ kihívásaira adható legautentikusabb válaszokat kereste. Az Artézi Galériában a 70-es évektől az elmúlt évtized alkotásaiig látható – korántsem teljes – válogatással a művész összegezni kíván. 

Szivárvány lány, 2006. (125x125 cm, olaj, krómacél lemez)

Szivárvány lány, 2006. (125×125 cm, olaj, krómacél lemez)

„Geometriától a hiperrealizmusig” – lényegre törő cím az Artézi Galériában látható kiállításnak, amely Horváth László Xavér rendkívül változatos életművének legfontosabb periódusait mutatja meg. A megnyitón Wehner Tibor művészettörténész hangsúlyozta, hogy a kollekció a művészi szabadság letéteményese: azt reprezentálja, hogy egy probléma felvetése és megoldása után a modern kori művésznek mindig tovább kell lépnie, a változatos anyagok és technikák, gyakori stílusváltások, újabb és újabb műformák révén korábban nem létező kihívásokat kell keresnie.

A kocka No.4., 1976. (28x28 cm, tus, fotó)

A kocka No.4., 1976. (28×28 cm, tus, fotó)

Horváth László Xavér maximálisan megfelel ennek az új művészképnek. Az 1970-es években készült geometrikus, grafikai jellegű kocka-kompozíciók helyett a nyolcvanas években már organikus maradványrétegekből és festett elemekből álló, fragmentált kompozíciókat készített a valóság határainak feszegetésére. Az ezredfordulót követően olaj-vászon és akvarell-papír kompozíciókkal kísérletezett, amelyeken a tájélmény-közvetítés és az elvont tartalom együtt jelent meg. A 2010-es években végül eljutott a hiperrealista stílusban interpretált természetábrázoláshoz, bár ekkor is mértani pontossággal adagolta a hangsúlyokat.

Ex Libris, 1985. (95x95 cm, olaj, fa, alumínium)

Ex Libris, 1985. (95×95 cm, olaj, fa, alumínium)

Betegsége miatt az alkotó sajnos nem tudott részt venni az Artézi Galériában látható kiállítás megnyitóján. Fia azonban elmondta, hogy Horváth László Xavér az utolsó részletig megtervezte a tárlatot, hogy méltóképpen mutathassa be életművét a művészete iránt érdeklődőknek. A megnyitó résztvevői egy csoportkép elkészítésével biztosították támogatásukról az idén 72 éves festőt, akinek kiállítása május 18-ig látogatható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top