+ Életmód

Később nem csak éjszaka molesztált – kiállítás a gyerekkori szexuális bántalmazásról

A szexuális bántalmazásnak sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza.

A gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd. A gyermekkori szexuális bántalmazásról szól az ARTatlan kiállítás, amely május 4-én nyílik a Katona József Színházban.

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! Projekt által szervezett kiállítás kapcsán felolvasóestet és szakmai beszélgetésen is részt vehetnek az érdeklődök, emellett pedig lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre valamint kötetlen beszélgetésre is a pszichológusokkal.

A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza.

Nemzetközi statisztikák szerint minden 6-7. lány és minden 10. fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt.

Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok.

8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam.

Május 4., szerda

17.00: Megnyitó (Kantin kávézó, Katona József Színház)

A kiállítást megnyitja D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete és Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója

18.00: Felolvasóest (Sufni, Katona József Színház)

A Katona József Színház színészei olvasnak fel a www.beszeljrola.hu történeteiből. Közreműködik: Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Fekete Ernő, Jordán Adél, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Tóth Anita

Az eseményre a belépés díjtalan.

Később nem csak éjszaka molesztált. Amikor fürödtem, bejött, az ajtón nem volt zár, csak bámult… Rettegtem tőle… Amikor anyum elment otthonról, reszkettem, hogy mikor ér hozzám. Rendszeressé váltak a zaklatásai.

Május 7., szombat

16.00: A gyermekkori szexuális bántalmazás – a szakemberek szemével (előcsarnok, Katona József Színház)

Résztvevők: Dr. Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja, a Eurochild elnöke; Monostoriné Vass Anikó, az ORFK család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója; dr. Somogyi Zoltán kúriai bíró; Víg Sára pszichológus, a www.beszeljrola.hu alapító tagja. A beszélgetést moderálja: dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója.

Az eseményre a belépés díjtalan.

Négy és hat év körül lehettem, amikor a nagybátyámnak kedve támadt rám. Az emlékezetemben nincs kezdet, nincs idő és nincsenek hangok, csak képek, amik bevillannak.

Május 25., szerda

18.00: Kötetlen beszélgetés – nem csak áldozatoknak (Sufni, Katona József Színház)

Résztvevők: Lénárd Kata pszichológus, Víg Sára pszichológus, Berkesi Zsuzsanna és Pócs Balázs, a www.beszeljrola.hu alapítói

Az eseményre a belépés díjtalan.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top