+ Irodalom

Még mindig nem tudni, mi okozta a Nobel-díjas költő halálát

Egy napon át bárki leróhatja kegyeletét, mielőtt negyedszer is eltemetik a világhírű poéta földi maradványait.

A chilei kongresszus épületében ravatalozták fel hétfőn a 43 évvel ezelőtt elhunyt Pablo Neruda Nobel-díjas költő koporsóját, ahol egy napon át bárki leróhatja kegyeletét, mielőtt negyedszer is eltemetik a világhírű poéta földi maradványait, anélkül, hogy a halálának körülményeit tisztázó eljárás lezárult volna.

Pablo Neruda koporsóját kedden szállítják át a chilei fővárostól több mint 100 kilométerre nyugatra fekvő Isla Negrába, a költő egykori tengerparti otthonába, ahol harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé temetik. Itt exhumálták három évvel ezelőtt, miután a Chilei Kommunista Párt a bírósághoz fordult annak kiderítésére, hogy Neruda gyilkosság áldozata lett-e.
A költő 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában hunyt el egy fővárosi kórházban, ahol prosztatarákkal kezelték, de sokak szerint nem a betegség, hanem méreg végzett vele. Ezt azzal magyarázzák, hogy Salvador Allende elnök baloldali baráti köréhez tartozott, akinek hatalmát néhány héttel korábban döntötte meg Augusto Pinochet tábornok egy katonai puccsal. Ugyan Nerudának egy nappal halála előtt felajánlották, hogy szabadon távozhat Chiléből Mexikóba, de onnan is komoly politikai fenyegetést jelenthetett volna a katonai junta számára.
Sofőrje szerint egy injekcióba halt bele, amelyet az előtt adtak be neki, hogy elutazott volna mexikói száműzetésébe, ahonnét az ellenállást akarta irányítani.

A három éve exhumált csontokat helyi és külföldi szakértők is vizsgálták, az elkészült szakvélemény pedig megállapította, hogy nem idegenkezűség okozta Pablo Neruda halálát. A vizsgálóbírót azonban nem győzték meg az eredmények, ezért újabb teszteket kért annak kiderítésére, nem adtak-e be Nerudának valamilyen halálos baktériumot vagy vírust. A maradványokból vett mintákat tovább vizsgálják a költő újratemetését követően is.
A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmesversei és Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrájának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top