+ Képzőművészet

21.353 darab kulcsot gyűjtöttek össze a szentendrei kiállításra

Pillanatnyilag el sem tudok képzelni ennyi kulcsot. Ez sok? hogyan számoltátok meg? Van rá valami spéci kulcsszámolási technika – kérdeztük Gulyás Gábort, a FMC igazgatóját.

A Ferenczy Múzeumi Centrum még márciusban hirdette meg a kulcsgyűjtési akciót Shiota Csiharu kiállítására a Szentendrén, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Gödöllőn, Leányfalun, Nagyváradon, Szabadkán és Szegeden alakított ki gyűjtőpontokban.

Pillanatnyilag el sem tudok képzelni ennyi kulcsot. Ez sok? Hogyan számoltátok meg? Van rá valami spéci kulcsszámolási technika – kérdeztük Gulyás Gábort, az FMC igazgatóját.

Tényleg nagyon sok: több mázsa… Rengeteg helyen gyűjtötték Egertől Temesvárig… Önkéntesek számolták – százas adagokban öntötték be nagy fadobozokba. Azt hiszem, mindenki nagyon élvezte: jó kis közösségi élmény volt!

Shiota Csiharu kérte, ha valaki a kulccsal együtt egy történetet is megoszt, azt köszöni. Érkezett kulcstörténet?

kulcsgyűjtés 3

Kb. 150 történet érkezett, a legérdekesebbek bekerülnek a katalógusba is.

Kaphatunk ebből itt egyet?

Egyelőre nem, de megkérdezem Shiotát és ha nincs ellene kifogása, hogy előzetesen megjelenjen egy, akkor természetesen igen!

A művésznő piros fonalakkal hálózza be a teret, és ezeken helyez el 15 ezer kulcsot. Próbálom elképzelni, mint élményt, lenyűgöző lesz. A művészettörténész mit lát ebben az installációban?

Ezt röviden nehéz érdemben elmondani… A projekt alapvető témája az emlékezés/emlékezet – a privát visszaemlékezések és a kulturális emlékezet kapcsolata. Minden eleme gazdag szimbolikus jelentéskört hordoz a csónaktól a kulcsokig… A tárlat legfőbb vonzereje (az esztétikai hatáson túl) a személyes kapcsolódási lehetőség: a szó szoros értelmében bekerülünk a műbe, s óhatatlanul is ráolvassuk saját emlékeinket arra, amivel ott szembesülünk.

A kiállítás május 13.-án nyílik a szentendrei képtárban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top