+ Film

Ismét meghívást kapott egy magyar alkotás Cannes-ba

Superbia

A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel.

Újabb magyar animációs rövidfilm, Tóth Luca Superbia című alkotása is meghívást kapott a 69. cannes-i fesztiválra, a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos programba – jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban.

A Superbia egy szerzői rövidfilm, amely a nemek közti előítéleteket és konfliktusokat térképezi fel a modern társadalomban elfogadott, tradíciókra és biológiai alapra helyezett szerepek kifordításával. A 15 perces alkotás egy képzelt társadalomban bekövetkező változást taglal több karakter aspektusából, kísérleti történetvezetéssel és pajkos életképekkel – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Filmalap.

Tóth Luca a budapesti a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szerzett BA-diplomát, majd Angliában járt mesterképzésre. 2013-ban készítette el a londoni Royal College of Art animáció szakán A kíváncsiság kora című diplomafilmjét, amely a nagy presztízsű Annecy animációs filmfesztiválon Franciaországban elnyerte a zsűri különdíját, a magyar nézők pedig a Szabadesés (Pálfi György, 2014) kísérőfilmjeként találkozhattak vele.

A Kritikusok Hetét május 12-20. között 55. alkalommal rendezik meg a cannes-i fesztiválon. Tóth Luca alkotása a rövidfilmek versenyébe kapott meghívást, díjakról egy öttagú nemzetközi szakmai zsűri dönt Valérie Donzelli francia színésznő, rendező elnökletével.

A Kritikusok Hete a cannes-i filmfesztivál legrégebben alapított és legszínesebb párhuzamos programja. A válogatást a Francia Filmkritikusok Szövetsége 1962-ben hívta életre a filmművészetet megújító fiatal tehetségek felfedezésére, ezért kizárólag első vagy második filmet hívnak ide a szervezők.

Felfedezettjeik között olyan nevek szerepelnek, mint Bernardo Bertolucci, Guillermo del Toro vagy Gaspar Noé. Az idei válogatásba a világ minden tájáról benevezett filmek közül hét játékfilmet és tíz rövidfilmet hívtak meg a szervezők.

A Superbia a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült magyar-cseh-szlovák koprodukcióban. A film producere Lukács Péter Benjámin (Fakt Visual Lab), koproducerei Martin Vandas (Maurfilm) és Juraj Krasnohorsky (Artichoke), executive producere Osváth Gábor (Boddah). Az animációs film zenéjét Kalotás Csaba szerezte, a sound design Lukács Péter Benjámin munkája.
Egy másik magyar animációs rövidfilm, Andrasev Nadja A nyalintás esze című alkotását a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programban mutatják be a 69. cannes-i fesztiválon.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top