+ Zene

A párizsi terrortámadás áldozatai előtt tiszteleg az idei lemezboltok napja

A Record Store Dayt minden évben megrendezik április harmadik szombatján. A rendezvény nagykövete ezúttal a Metallica lesz.

Idén is három budapesti üzlet részvételével rendezik meg szombaton a lemezboltok napját (Record Store Day), amelyet világszerte több mint harminc ország mintegy ezer boltjában tartanak meg. A nemzetközi rendezvénysorozat idei nagykövete a Metallica.  A vinylek április 16-i ünnepére csak az Egyesült Államokban 300 különleges lemez jelenik meg.

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt, mindig április harmadik szombatján. A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, és legfontosabb eleme, hogy erre a napra számos ismert régi és új előadótól jelenik meg különleges vinyl (bakelit) kis- és nagylemez ritka felvételekkel.

Magyarországról először 2010-ben a Wave és a Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez, idén is lesznek e két boltban programok, minikoncertek és kaphatóak lesznek a Record Store Day-re megjelenő kiadványok, köztük a Magyar Grand Mexican Warlock új albuma, a III, amely LP, CD és audiókazetta formátumban a lemezboltok napján debütál. A budapesti helyszínek között lesz az elsősorban elektronikus zenéket árusító Deep hanglemezbolt is.

Az 1989 óta létező Wave lemezboltban a Révay közben szombaton három ingyenes akusztikus minikoncertet tartanak 13 órától. Fellép a Silver Shine, a Devil’s Trade és a Camp Koala. A nap folyamán lesz plakátárverés, a lemezek többségére 10 százalékos engedményt adnak. Az 1997 óta működő Musiclandben, a hozzá szervesen kapcsolódó Neon Music Hungary szervezésében az Almássy téren is programok és 12 órától estig koncertek várják az érdeklődőket szombaton. Fellép a Minimyst, a Black Bartók, a ColorStar, végül 18 órakor a Mius, a koncertek előtt és után egész nap dj-k szórakoztatják a látogatókat.

Az idei lemezboltok napjára Amerikában és Európában korlátozott példányban több száz különleges kis- és nagylemez jelenik meg. Újra piacra dobják Patti Smith, „a punk nagymamája” 1975-ben megjelent első albumát, amelynek anyagát az énekesnő tavaly, a kiadás negyvenedik évfordulóján újra rögzítette. Az idén januárban elhunyt David Bowie-nak három kiadványa is napvilágot lát április 16-án: az egyik lemezen az a hat szám szerepel, amelyet még ismeretlen előadóként 1966-ban rögzített. Bob Dylantől új stúdióalbuma megjelenése előtt egy hónappal Melancholy Mood címmel egy négydalos előzetes lesz elérhető vinylen a lemezboltok napján.

Számos előadó különleges kiadványa az iszlám terroristák által tavaly novemberben Párizsban, a Bataclan klubban elkövetett terrortámadás 90 áldozatának emléke előtt tiszteleg, a bevételekből a családtagokat segítik. A Record Store Day idei nagykövete, a Metallica 2003-ban adott koncertet a Bataclanban, ennek felvétele jelenik meg Liberté, égalité, fraternité, Metallica! címmel április 16-án. Hasonlóan jótékony célokat szolgál a Doors Roadhouse Blues-ának élő verziója.

Különleges kiadvány jelenik meg olyan előadóktól, mint például Johnny Cash, John Coltrane, Miles Davis, a Fleetwood Mac, a Frankie Goes To Hollywood, az Ignite, a Jethro Tull, Madonna, a Manic Street Preachers, a Muse, Muddy Waters, a Creedence Clearwater Revival, a Fall, Jimi Hendrix, az Iggy & The Stooges, a Ramones, a Damned, a Deftones, Elvis Presley (öt lemez is megjelenik tőle), Frank Zappa, Mike Oldfield, a Status Quo vagy a Suicide.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top