+ Képzőművészet

Vita támadt a világhírű festő eposzának tulajdonjogáról

Alfons Mucha

Alfons Mucha Szláv eposza fölött pereskedik a festő unokája és Prága. A város kitart amellett, hogy a Szláv eposz a város tulajdona

John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája vitatja, hogy a nagyapja által a múlt század húszas éveiben festett Szláv eposz ciklus Prága városáé lenne és pert indított annak érdekében, hogy a bíróság állapítsa meg, valójában ki is a tulajdonosa a húsz nagyméretű képből álló festményciklusnak.

A Mucha Alapítvány szerdai bejelentése szerint a bírósági eljárás megindításának konkrét oka, hogy John Muchának nem tetszik a prágai városi tanács döntése, miszerint a híres festményciklust 2017 elején hosszú, kétéves ázsiai körútra küldi. A festő unokája azt állítja, hogy ez megkárosíthatja a nagyméretű alkotásokat. John Mucha beadványát formálisan arra alapozza, hogy nagyapja ugyan valóban a városnak ajándékozta a Szláv eposzt, de azzal a feltétellel, hogy a főváros a nagyméretű festmények számára saját galériát épít. Ez máig nem történt meg, így az ajándékozás érvénytelen.

Prága kitart amellett, hogy a Szláv eposz a város tulajdona és a tervezett ázsiai kiállításokat nem akarja lemondani.

Évek óta az a hivatalos álláspontunk, hogy Alfons Mucha húsz festményének, tehát a Szláv eposznak a rendes és kizárólagos tulajdonosa Prága.

– szögezte le a cseh főváros szóvivője, Vít Hofman. A cseh főváros a mintegy kétéves ázsiai körutat arra is szeretné kihasználni, hogy állandó kiállítóhelyet találjon a Szláv eposznak, amely része a cseh nemzeti kulturális örökségnek.

A szlávok történelmét megörökítő festményciklus majdnem kéttucatnyi nagyméretű képét 2012-ben a prágai Kereskedelmi Palota nagytermében állították ki, amely a Cseh Nemzeti Galéria hivatalos kiállítóterme. Korábban, több mint négy évtizeden át a dél-morvaországi Moravsky Krumlov kastélyában volt elhelyezve, mert Prágában nem volt számára megfelelő kiállítóterem. A 20 képből álló ciklus Prágában előzőleg csak 1928-ban volt rövid ideig látható, később évtizedekig raktárban volt, majd 1963-ban Moravsky Krumlovba került.

Alfons Mucha 1860. július 24-én született Ivancice morva kisvárosban apja második házasságából. A szecesszió nagymestere 1939. július 14-én Prágában halt meg.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top