+ Képzőművészet

Kötelezően választható Bernáth Dániel kiállítása

Bernáth Dániel kísérletező szellemiségű fiatal alkotó, aki Bukta Imre tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Munkáit folyamatos önreflexió, önkritika és konceptuális gondolkodásmód jellemzi, érdeklődése középpontjában a vizualitás természete áll.

Három sorozatból válogat Bernáth Dániel Kötelezően választható című kiállítása, amely április elsejétől látható a budapesti Ural Vision Galleryben.

Bernáth Dániel kísérletező szellemiségű fiatal alkotó, aki Bukta Imre tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Munkáit folyamatos önreflexió, önkritika és konceptuális gondolkodásmód jellemzi, érdeklődése középpontjában a vizualitás természete áll. Műveiben felvetődik a kérdés: milyen módon konstruálja a képet az alkotó és a befogadó, miként működik együtt a kép és kontextusa, és a kettő együtt hogyan formálja a nézőt?

night-comes-and-goesA kiállított művek az utóbbi egy-másfél év termései. A művész figyelme kezdetben a képalkotási módok kísérleteire irányult, melyek forrásai az egyszerű természeti jelenségek, hétköznapi motívumok voltak. Később sokkal inkább a kép mint a percepció tárgya, és annak teste, határai, maga az absztrakció folyamata vált fontossá.

A Bernáth Dániel által kifejlesztett komplex gyakorlat a kiállítás ajánlója szerint leginkább az organikus kereteknek nevezett munkákon figyelhető meg: ezek olyan, a természetben talált széldeszkák, amelyekre vásznait feszíti. A sorozat darabjain a tradicionális színes festmények, a klasszikus konceptuális művészet objet trouvéja keveredik az újraértelmezett tájképfestészettel.

Na¦ävtelen

Bernáth Dániel első önálló kiállítása három sorozatból válogat: az organikus keretekre készült vászonképek mellett az Auróra sorozat azok tovább kristályosított, szofisztikáltabb ága, amelynek tagjai csak az őket körülvevő környezet és a napfény függvényében kelnek életre. A harmadik sorozat, a Maszkok, a másik két széria melléktermékeként jött létre, és Bernáth művészi tevékenységének indirekt nyomait, a szükségszerűen elpazarolt festéket gyűjti képeknek deklarált „leletekre” – áll a május 6-ig látogatható tárlat ajánlójában.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top