+ Életmód

Meghalt a legendás drogbáró, aki az Oxfordon végzett fizikusként

Howard Marks

Kalandos életét az 1996-ban megjelent Mr. Nice című önéletrajzi könyvben mesélte el, amely nemzetközi könyvsiker lett, és film is készült belőle Rhys Ifans főszereplésével.

Hetvenéves korában meghalt Howard Marks, akit „minden idők legrafináltabb drogbárójaként” jellemzett a brit Daily Mail című lap és, akinek önéletrajzi könyve világszerte hatalmas sikert aratott.

 A hivatalos közlemény szerint Marksot vasárnap reggel, álmában érte a halál. A walesi Kenfig Hillben született Marks tavaly januárban jelentette be, hogy gyógyíthatatlan bélrákot diagnosztizáltak nála. Akkor azt mondta, hogy semmit sem bánt meg az életében

– írta a BBC News.
Drogcsempészi karrierje az 1970-es években kezdődött, miután fizikusi diplomát szerzett az Oxfordi Egyetemen. Karrierje csúcsán olyan szervezetekkel állt kapcsolatban, mint a brit külső hírszerzés (MI6), az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) és a maffia.

1988-ban az Egyesült Államok Kábítószerellenes Ügyosztálya vezette akció keretében elkapták Spanyolországban és kiadták Floridának. Az Egyesült Államok legszigorúbb szövetségi fegyházában letöltendő 25 év börtönre ítélték marihuána-csempészetért, de 1995-ben feltételesen szabadlábra helyezték jó magaviselet miatt.

Kalandos életét az 1996-ban megjelent Mr. Nice című önéletrajzi könyvben mesélte el, amely nemzetközi könyvsiker lett, és film is készült belőle Rhys Ifans főszereplésével.
Marks, aki egész életében a könnyű drogok legalizálása mellett érvelt, rendszeresen színpadra lépett egyszemélyes kabaréműsorával, amelyben a csempészmúltjából és a börtönévekből származó történeteket mesélt el. Szerepelt filmes, televíziós produkciókban és a Super Furry Animals nevű együttes néhány számán is közreműködött.
A Mr Nice folytatásaként jelent meg 2006-ban a Senor Nice című kötet, és öt évvel később látott napvilágot a Sympathy for the Devil című krimije.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top