+ Fotó

Halála után 53 évvel nyílt meg az első kiállítása

Talabér Gyula tragikusan rövid életéről a Tempevölgy folyóiratban olvashattok részletesen, amelyből itt egy rövid részletet idézünk.

Több mint fél évszázaddal fiatalon bekövetkezett halála után, 2015. szeptember 5-én került sor első alkalommal Talabér Gyula (1924–1962) önálló fotókiállítására a balatonfüredi Vaszary Galériában. Nem nehéz kiszámolni, hogy a fotóművész halálától első kiállításáig tehát éppen 53 év telt el. – írja a tempevolgy.hu.

Talabér Gyula leghíresebb kép, a Távolban egy fehér vitorla

Talabér Gyula leghíresebb kép, a Távolban egy fehér vitorla

Talabér Gyula tragikusan rövid életéről a Tempevölgy folyóiratban olvashattok részletesen, amelyből itt egy rövid részletet idézünk:

Talabér Gyulának fiatal családapaként meg kellett teremtenie az egzisztenciáját. Végzettségének megfelelő kenyérkereső munkát keresett és talált Balatonfüreden: 1951-től állattenyésztési előadóként dolgozott az Állami Gazdaságok Veszprém Megyei Központjában. Ezt a munkakört csupán rövid ideig, július 30-ig töltötte be. A váltást ő kezdeményezte, kérve, hogy inkább gépkocsivezetőként alkalmazzák, ha pedig az nem lehetséges, akkor bocsássák el. Indoklásában családi és lakáskörülményeire hivatkozott, lakóhelyéhez közelebb eső munkakört igényelve. Ezt az érvelését nem fogadták el, ezért ismételten kérte elbocsátását, immár egy orvosi bizonyítványt mellékelve, amely szerint állása az egészségét veszélyezteti. Ezért-e vagy másért, nem tudni, de érvei végül hatottak, munkaviszonya megszűnt. Ez a lépés nyilván anyagi nehézségeket okozhatott számára, valószínű tehát, hogy tényleg egészségét féltette, amikor a váltást kezdeményezte (egészségének fiatal kora ellenére ingatag voltát látszik megerősíteni korai halála is). Szerencsére azonban e munkanélküli lét nem tartott sokáig, állást kapott mint kertészeti kutató a Balatonakali Kísérleti Telepen.

Talabér azonban hiába ért révbe, feleségének és neki szomorú sors jutott osztályrészül, hiszen egyiküknek sem adatott hosszú élet. Előbb Ő halt meg alig 38 évesen 1962-ben, majd öt évvel később, 39 évesen felesége is követte. Gyermekeik közül a két idősebbet, Tamást és Juditot az apai nagymama, illetve a rokonság Füreden, míg a legkisebbet, Andrást Szilason az anyai nagyszülők nevelték fel. Talabér halálát szívelégtelenség okozta. Sírja a balatonfüredi katolikus temetőben található.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top