+ Életmód

Szalóki Ági markáns állásfoglalása a vasárnapi boltzár ügyében

szalóki ági

…kívánom, hogy a magyar munkavállalók merjék érvényesíteni jogaikat, a munkáltatóik által kizsigerelt, megzsarolt, kijátszott, kiszolgáltatott dolgozók álljanak ki magukért… – írja az énekesnő.

Szalóki Ági énekesnő az elmúlt években is kimondta véleményét,  állást foglalt a társadalmat érintő kérdésben. Autonóm megnyilatkozásaira, és szerepvállalására sokan odafigyelnek. Mostani facebook-bejegyzése komoly vitát generált:

Szolidaritást vállalok azokkal a munkavállalókkal, most elsősorban a bolti, áruházi eladókkal, pénztárosokkal, raktárosokkal, akik vasárnaponként dolgozni kényszerültek az elmúlt években. Sokukat megkérdeztem, megkönnyítette-e az életüket a vasárnapi boltbezárás. Egyértelmű igennel válaszoltak nekem azok a nők, akiket megkérdeztem. Ők mind családosok voltak, anyák. A vasárnapi boltbezárás bevezetésével egy szabadnapot kaptak. Egy napot, amit a családjukkal tudtak tölteni. Vasárnap időt tudtak végre szánni a gyerekükre, akivel – ezzel más is így van – hétköznap nem sokat tudtak találkozni. Délelőtt elmehettek bábszínházba, kirándulni, gyerekkoncertre vagy templomba, de maradhattak otthon is, beszélgethettek, de ami a legfontosabb: együtt lehettek. A héten egyedül ezen a napon végre együtt ebédelhetett a család. Születésnapi zsúrra hívhatták az ovistársakat. Akármilyen döntés is születik a boltok vasárnapi nyitvatartásáról, ebben a helyzetben én ezekkel az emberekkel vagyok. Ezen felül kívánom, hogy a magyar munkavállalók merjék érvényesíteni jogaikat, a munkáltatóik által kizsigerelt, megzsarolt, kijátszott, kiszolgáltatott dolgozók álljanak ki magukért: egészségükért, szabadságukért, a munkájuk után járó tisztességes és legális fizetésért.

Következő begyezésében a tanulságokat foglalta össze:

Miután többetekkel értekeztem – ez számomra nagyon izgalmas volt és tanulságos – arra jutottam, hogy akár nyitva a bolt vasárnap, akár zárva, mindkét helyzetben csapdát fogunk találni. Sok munkavállaló kiszolgáltatottságból és nem szabad akaratból dolgozik vasárnap: dolgozik, hogy több pénzt keressen, és engedelmeskedik, hogy ne veszítse el a munkáját. Ti magatok mondjátok sokan, hogy kiszolgáltatottságból kényszerültök a vasárnapi bevásárlásra, azért, mert a hétköznapjaitokba ez egyszerűen nem fér bele. Ha nyitva lesznek újra a boltok vasárnap, a hétköznapok kiszolgáltatottsága, a mókuskerék, az időhiány nem szűnik meg továbbra sem számotokra, valamint a kereskedelemben dolgozók is vegyesen fogadják majd ezt az intézkedést, ki bánja majd, ki pedig örülni fog. A csapda tehát itt van: senkinek nem lesz több ideje, jobb az egészsége, a kedve, a kiszolgáltatottság érzése nem szűnik meg összességében.

Meglátjátok, ha kinyitnak vasárnap a boltok, nem telik el fél év, kettő, a többség ismét elégedetlen lesz. Mitől van ez? Mitől a sok depressziós ember, mitől a közel 700.000 alkoholista? Mitől a rengeteg tüdőrák, mitől a rengeteg méltatlan halál rideg kórházak falai között, mitől az erőszak, a szétváló családok, a kábítószerező, magukra hagyott kamaszok, mitől a sok jövőkép nélküli funkcionális analfabéta fiatal?

Egyedül azok tudnak változtatni, akikben van hit, tisztesség, jóakarat, alázat, és akik rendelkeznek olyan tudatossággal és tudással, amely segít átlátni, tisztán látni ezt a kaotikus világot, melyben békeidőben is szenved az emberek többsége.
Kívánom, hogy a magyar munkavállalók merjék érvényesíteni jogaikat, a munkáltatóik által kizsigerelt, megzsarolt, kijátszott, kiszolgáltatott dolgozók álljanak ki magukért: életükért, egészségükért, szabadságukért, a munkájuk után járó tisztességes és legális fizetésért, a családjukkal eltöltött értékes órákért.

Ugyanakkor bármilyen munkavégzésről legyen is, szó, azt csakis a tisztesség, emberség, az alázat és a szakmaiság vezérelje. A sekélyes tudású, rasszista, kiabáló, gyerekeket megfélemlítő pedagógusokból, a betegeket semmibe vevő, minden emberséget nélkülöző orvosokból és ápolókból senki sem kér!

A jóknak köszönet és hála!Őket becsüljük! Őket nagyon megbecsüljük!

Jó lenne egy olyan világ Magyarországon, amelyben megszűnik a kiszolgáltatottság. Egy olyan világ, amelyben ismerjük a kötelességeinket, de a jogainkat is. Amelyben képesek vagyunk betartani a szabályokat és amelyben számonkérhetjük jogaink be nem tartását. Egy világ, amelyben nem a pénzkeresés köré épül minden az életünkben, egy olyan világ, amelyben nem veszítjük el magunkat, életbe vetett hitünket, reményeinket.

67 hozzászólás

67 Comments

  1. Hektor Honig szerint:

    Marhaság. Vásárolni akarok vasárnap. Nem érdekel ki áll a pult mögött!

  2. FaT szerint:

    Állj oda te, és én megyek vásárolni. Mit szólnál hozzá?

    • Sanyi Cse szerint:

      Azért vicces, hogy alkoholt és cigerettát lehet vasárnap is venni élelmiszert meg nem! Ezen kívül még hányan dolgoznak hétvégén? Egészségügy, rendőr, katona, művelődési házak, színházak, TV, rádiósok, kölekedésben dolgozok, és még hosszasan sorolhatnám, nekik is jár a szabad vasárnap?

      • Hanem szerint:

        Lehet venni élelmiszert is vasárnap.

        • Hanem szerint:

          Nem kell párttagnak lenni, csak családi vállalkozónak…

          • Hanem szerint:

            Nem tudom te hogy vagy vele, de én nem pártpreferencia szerint járok boltba. 🙂
            Valóban okafogyott a kérdés, az új kérdés az, hogy hogyan fogják elintézni, hogy ne álljon vissza a régi kizsákmányolós rendszer a hétvégi műszakoknál a boltokban. Vagy egyáltalán foglalkoznak e majd vele. Különösen a balos pártokra vagyok kíváncsi, akiknek hagyományosan a nép érdekeit kéne nézniük.

  3. Szabó Péter szerint:

    SENKINEK NE KELLJEN DOLGOZNI VASÁRNAP,MINDENKI OTTHON MARADNA A CSALÁDJÁVAL(ÁPOLÓ,MENTŐS,PÉK ,BUSZSOFŐR,GYÁRI MELÓS,…)VAGY HA IGEN FIZESSÉK MEG

    • Patai László szerint:

      „Ápoló, mentős” Esetleg orvos, rendőr és tűzoltó?

    • nezsu11 szerint:

      gázszolgáltató? elektromos művek? Vízművek? Mennyivel szebb lenne az élet vasárnaponként gyertya mellett a kandalló melegét élvezve palackos vízben fogat mosni vasárnap, nem?

  4. nonemart szerint:

    Kedves Ágnes, mi lenne, ha a piacra bíznánk, sőt, az egyes kereskedők szabad akaratára bíznánk ezt a vasárnapi nyitvatartást ? Aki nyitni akar, nyisson, aki nem, az nem. Aki vállalja a vasárnapi műszakot nagyobb órabérért, az vállalja, aki meg nem, az nem. Az állam nem tud igazságos lenni, túl nagy és otromba ehhez a kérdéshez ! Talán inkább az énekesekkel kellene ennek a finom, igazán az apró rezdülésekre rezonáns kormánynak foglalkoznia, nem gondolja ?

    • nonemart szerint:

      És akkor miért az egész problémát likvidálta az a nagyon okos KDNP ? Ha egyszer a bér a probléma, akkor miért zárták be az üzletközpontokat, rákényszerítve az egyébként hét közben a végletekig kizsákmányolt lakosságot a szombati bevásárlási pánikra ? A munkaszüneti napon végzett munkáért 50-100 %-os pluszbér járt a Munka törvénykönyve szerint, valamikor. Miért nem tudta ez az icipici, gyámoltalan, erőtlen, bátortalan, halvány lepkefrász KDNP ezt betartatni ? Megmondom, mert az emberekre még csak nem is gondolt, amikor a multikkal akart kibabrálni !És ez nem jeenti az árak vasárnapi felturbózását, ahogy később írja kedves Zsuzsa ! Ez benne van az árakban, a forgalomban ! Aki forgalmat akar, az nyitvatart !

      • Tamás Nagy szerint:

        Jár a plusz bér, csak nem számolják el.

      • nonemart szerint:

        Na, de kedves KovácsTamás ! A problémát kell megoldani, azaz, ha valami trükkel, pl. a munkaszerződésben eleve vasárnapi rendes munkavégzés szerepel, mint az orvosoknál, vagy valami hasonló, akkor az állam álljon a helyzet magaslatára és intézkedjen. Ez a dolga, nem a vasárnapi zárvatartás kikényszerítése (ami egyébként nem olyan ártatlan dolog, mert közvetlenül multiellenes, azaz további kérdéseket is felvet). Hja, a polctöltő meg a pénztáros azért nem megyen az Állatkertbe, mert a családnak az már majdnem tízezer forint lenne – és ennyit egy egyetemi adjunktus is meggondolna (aki egyébként vasárnap készül az előadására, a gyakorlatra, a mit tudom én mire még) !

    • Tamás Nagy szerint:

      Vasárnapi kiszolgáltatók…. A mentősöket kérdezi valaki, akarsz dolgozni vasárnap? Mi több volt olyan amik X. direkt a bíróság által megítélt láthatási napokra osztott be embereket dolgozni. Egy biztos, még senki nem követelte, hogy dolgozhasson a hét összes napján.

      • pride and prejudice szerint:

        A hét összes napján nem dolgoztak az eladók sem, ezt azért tisztázzuk. Legfeljebb nem vasárnapra esett a szabadnapjuk. És nem is dolgozott mindenki minden egyes vasárnap. Szóval ezt azért jó lenne korrektebben kezelni, mert a hatás kedvéért lehet ugyan túlzásokba esni, de annak már nincs köze a valósághoz.

      • tanítvány szerint:

        Ez olyan demagógia!
        Olyan szakmákat párhuzamba állítani a kereskedelemmel, amiket kell, inkább kiemelem, KELL hétvégén, vasárnap, éjjel és nappal, ünnepnap is csinálni. Míg bevásárolni lehet szombaton is, a hét többi napja mellett, addig a tűzoltást, infarktust és társaikat nem halaszthatjuk el hétfőre. Vagy keddre.

        • tanítvány szerint:

          Így igaz. Vannak olyan szakmák, amiket nem muszáj vasárnap űzni. ezért aztán azokat kell felhozni, nem pedig a nélkülözhetetleneket. Ilyen egyszerű. Viszont azt hiszem, a papokat, lelkészeket is kár belekeverni.

    • Gábor Somogyi szerint:

      Látod, ezt is rosszul tudod, nekem a fiam a Sparban dolgozott, és szombatra 50, vasárnapra 100% túlórapénzt kapott!

  5. Egy gondozó szerint:

    Sok – mennyi is az? – tehát jó néhány vasárnap is dolgozó állampolgárral beszéltem, aki a boltzár ellenére továbbra is dolgozik vasárnap, mert úgy gondolja, a szolgáltatásokat akkor kell biztosítani, amikor arra igény van. Vannak a kereskedelemben vasárnap jelenleg nem dolgozók, akik számára komoly fejtörést okoz a kiesett bevételek pótlása illetve olyanokkal is beszéltem, akik bár idejük lenne, a jövedelmük nem teszi lehetővé – bár igényük lenne rá – a bábszínházat, a koncertet a gyerekekkel, a családdal. Beszéltem a vasárnapi boltzár miatt hétközben többet dolgozó kereskedőkkel, nem egységes a véleményük. Vannak akik a hétközbeni többletmunkát szívesen vállalják és nem hiányzik a megnövekedett munka ellentételezése, viszont vannak, akik inkább dolgoznának vasárnap is, hisz azért a pótlékkal növelt bér járna. Azt gondolom a szakma/hivatás választásnál – orvos, ápoló, tűzoltó, rendőr, kereskedő, vasutas, mentős, pedagógus, stb. – tisztában vagyunk az adott terület előnyeivel, hátrányaival, nehézségeivel és örömeivel is.

    • Tamás Nagy szerint:

      Tisztában vagyok vele. Éjjel és nappal, az év 365 napján, napi 12 órában, jó , ha 20 perc szünettel, megkerestem havi 120 ezer forintot. Így 58 évesen, tehát nem kezdőként.

  6. épészmérnök szerint:

    Szalóky Ági abszolút szakember a témában, ismeri a munkaerőpiac minden csínját-bínját, tisztában van a túlmunka díjazásának szabályaival, elolvasta az összes közvéleménykutatást. ja, nem. Anekdotázik. Anekdotákat mesélni bárki tud. És én voltam múzeumban is, mégis, nekem ti vagytok a legszebbek, hogy a költőt idézzem.

    • Zsox szerint:

      Szerintem vedd be a gyógyszeredet, mert félrebeszélsz. Utána olvasd el még egyszer a cikket, és próbáld meg értelmezni is. Esetleg beleképzelheted magad azon kisgyerekes anyukák helyzetébe, akik még hétvégén is alig találkoznának a családjukkal, ha vasárnap dolgozniuk kellene.

      • pride and prejudice szerint:

        Egyrészt nem kellene dolgozniuk minden egyes vasárnap. Másrészt sajnáljuk már a többi x szakma női képviselőit is, akik olykor vasárnap is dolgozni (netán még éjszakázni is) kényszerülnek. Vagy az rendben van, hogy a szórakozóhelyeken, szállodában, benzinkútnál, tv-rádióműsorokban, kórházakban, mentőknél, stb. dolgozhatnak a nők (kisgyermekes anyukák) vasárnap is. Ne legyetek már ennyire álszentek!

        • Zsox szerint:

          Ezekben a munkakörökben összesen nincs annyi dolgozó nő, mint a kiskereskedelemben.

          • pride and prejudice szerint:

            Háát, erre nagy tétben ne fogadj, ajánlom, tájékozódj inkább, mielőtt ekkora butaságot leírsz! Meg fogsz lepődni az eredményen, ha alaposan utánanézel!

          • John Doe szerint:

            Mi köze a nemnek bármihez, a férfi az dolgozzon amíg beledöglik, 65 évesen, nyugdíj előtt? Mi sajnos nem 35 év munka után megyünk nyugdíjba.

          • Tankos szerint:

            Nekem 51 ledolgozott évem lesz, ha megérem! 😀

        • Tankos szerint:

          Akkor válts munkahelyet, alapíts szakszervezetet, tégy ez ellen! Én váltottam, beléptem a szakszervezetbe és igaz, hogy hétvégén is és váltott műszakban melózok, de viszonylag jó pénzért és kurva sok szabadidő mellett! 🙂
          Jah, én nem nyígtam, hanem mozdultam. 🙂

      • Tankos szerint:

        „Egyértelmű igennel válaszoltak nekem azok a nők, akiket megkérdeztem. Ők mind családosok voltak, anyák.”
        A férfiak, a nem családosok meg le vannak szarva?
        Ha nem akarnak vasárnap melózni, akkor menjenek olyan helyre, ahol nem kell.

  7. Kopácsi János szerint:

    Miért van az hogy mindent csak hatalmi tiltó szóval akarnak megoldani?Már lassan ahhoz is engedélyt kell kérni hogy levegőt vegyünk?? Mindent tiltva van a dohányzás is a főzésben a só mennyiség még sorolhatnám a nyugdíjarádék stb. ?? Miért nem dönthetek a saját sorsomról?, Miért akartok megint vissza menni a rohadt kommunizmusba?? Amikor mindent parancs szóra kellet csinálni!!Vagy már nem is kell vissza menni mert már megint ott vagyunk?? Hogy baszná meg az anyját amelyik kitalálta hogy felnőtt ember nem dönthet a saját életéről !!Mi lenne ha az emberekre bíznánk akarnak e dolgozni vagy sem vasárnap pénzért és akkor is mennyiért?Szeretik e a sót az ennivalóban vagy sem ! Már a mesénél is rosszabbak vagytok!Erre lehet mondani hogy Magyarországon hogy a mesében sincsen ilyen!Só nélküli ebéd!Mit akartok még leszabályozni? Már lassan elvesztek minden jogot az emberektől mindent de utána ne sírjatok ha kurva nagy baj lesz! Sorba mindet felakasztjuk ezeket a mocskokat akik mindent elvettek tőlünk!

  8. Szabi Doki szerint:

    Szóval a depresszió, az alkoholizmus, a kábítószerező fiatalok sőt még a funkcionális analfabetizmus is annak az eredménye hogy korábban vasárnap is nyitva voltak a boltok, és ha most újra kinyitnak akkor beköszönt a bibliai hét csapás… Mesélj még…

  9. Zsox szerint:

    Neked is az egyetlen szórakozásod a vasárnap délelőtti tesco volt? Szánalmas…

  10. pride and prejudice szerint:

    „Ugyanakkor bármilyen munkavégzésről legyen is, szó, azt csakis a
    tisztesség, emberség, az alázat és a szakmaiság vezérelje. A sekélyes
    tudású, rasszista, kiabáló, gyerekeket megfélemlítő pedagógusokból, a
    betegeket semmibe vevő, minden emberséget nélkülöző orvosokból és
    ápolókból senki sem kér!” Bocs, nem kezdhetnénk a sort a politikusokkal , azon belül a kormánnyal (sekélyes tudású, rasszista, kiabáló, embereket megfélemlítő, semmibe vevő, minden emberséget nélkülöző)?? Hiszen sok embernek ők határozzák meg, mennyiből gazdálkodhat (lásd. közalkalmazotti bértábla).

    És azért nehogy már a vasárnapi nyitva tartást okoljuk a világ összes bajáért! A sok betegségért, kisiklott életért, ”
    Meglátjátok, ha kinyitnak vasárnap a boltok, nem telik el fél
    év, kettő, a többség ismét elégedetlen lesz. Mitől van ez? Mitől a sok
    depressziós ember, mitől a közel 700.000 alkoholista? Mitől a rengeteg
    tüdőrák, mitől a rengeteg méltatlan halál rideg kórházak falai között,
    mitől az erőszak, a szétváló családok, a kábítószerező, magukra hagyott
    kamaszok, mitől a sok jövőkép nélküli funkcionális analfabéta fiatal?” Visszafordítanám a kérdést: az egy év alatt, amióta zárva vannak a multik vasárnap, javult ez a helyzet egy icipicit is?? Értem én, hogy Szalóki Ági akart valami nagyon ütőset, nagyon magvasat mondani, de hogy mi köze ennek az egésznek a vasárnapi boltzárhoz, na, azt nem értem.

  11. Erdosi Eszter szerint:

    Hagyjuk
    már! Szart sem zavarja, hogy azóta az allergiás gyerekeim minden hétfő
    délután is még a hétfő hajnalban itthon csomagolt szombati, sokszor a
    boltba már pénteki sütésű kenyérből készült száraz szendvicset eszik!
    Senkit nem izgat ez sem! Már megint az van, hogy mi vagyunk az
    értéktelen senkik és semmik, ellenben ki van emelve egy csoport, akik
    értékesek, értékes a családdal töltött idejük és mindenük! Ellenben az
    enyém az egy semmi! Meg a gyerekeimé is. Mert mi kevesen vagyunk, nekünk
    áldozatot KELL hozni azon felül is, ami már eleve nehéz! Drága Ági!
    Énekeljen! A műszakpótlékokat állítsák helyre! A piacot liberalizálják!
    Engedjék be a vállalkozásokat! Engedjék érvényesülni a piacot! Az
    Élelmiszerkönyvet szigorítsák! Ne várják el, hogy kemencét építsek a konyhában!
    És adjanak enni az én ovis, iskolás
    gyerekeimnek is friss kenyeret! Hétfőn is! Meg minden nap! Ne az előző
    napit kelljen folyamatosan rágniuk!

    • Krisztián Gróf szerint:

      Istenem… Ennyire életképtelen vagy? Már ne haragudj… Szombaton ha veszel friss kenyeret, az vasárnap is jó, sőt hétfőn is, ha minőségit veszel! Arról nem is beszélve, hogy elég sok pékség amúgy is nyitva van vasárnap, csak körbe kéne nézni… Ha pedig lusta vagy, mert kicsivel többet kell utazni, akkor magadat hibáztasd. Arról nem is beszélve, hogy nem ettől lesz a gyereked allergiás, mert 2 napos kenyeret eszik… Ezt tudod kivel hitesd el… 😀

      • Erdosi Eszter szerint:

        Wow! Nyilván gondoltam, hogy a gyerekeim a hibásak, de legfőképp meg én, hogy a csodás fővároson kívül nem állnak minden sarkon folyamatosan nyitva tartó, adalék mentes rozskenyeret áruló pékek! Nyilván saját hibám, hogy egyébként is 30 kilométert kell menni egy alapélelmiszerért! És még lusta is vagyok ráadásnak! Hajaj, így van ez már Semjén-Orbánisztániában! Minek vagyunk? Ez a legnagyobb baj ugye? Hogy zavarni merjük létünkkel köreiteket! Igaz, a börtönben a rab nem eszik 2-3 napos száraz kenyeret, de mennyivel értékesebb is ő az én ovis vagy kisiskolás gyerekeimnél! És hogy milyen tájékozott vagy? Hát elképesztő! Minek is adunk allergén mentes kenyeret a gyereknek, hiszen rohammentő is viheti kórházba anafilaxiás sokkal, már ha egyáltalán kijön, mert arra is volt már példa 2015-ben, hogy ilyen esetben nem is jött! Meg már, ha túléli a gyerek! Hát sok boldog évet nektek még a nihil közepén!

        • Krisztián Gróf szerint:

          Ugye milyen rossz, amikor más akarja beosztani az idődet? Mint ahogy te az én időmet, dolgozzak csak vasárnap, mert neked friss kenyér kell. Mi köze amúgy a 30 kilóméterednek a vasárnapi nyitvatartáshoz? Talán szombaton nincs nyitva a bolt, a pék? Ha nincs, akkor viszont vasárnap sem lesz, hiába a hiszti, ha pedig nyitva, nehogy már ne legyen jó hétfőig! Én is túléltem, amikor a szombati kenyeret ettem hétfőn, és száraz sem volt, megfelelő tartás mellett… Hozzátenném, mi is glutén és adalékanyag mentes kenyeret eszünk, tehát ne akarj már ilyen mellébeszélésekkel operálni, és bűntudatod kelteni a gyerekeid… Semmi köze a rohammentőnek a vasárnaphoz, nem attól lesz rosszul a gyereked, mert 2 napos kenyeret eszik, ehhez annak van köze, hogy megfelelő élelmiszert vásárolsz e vagy sem…

          • Erdosi Eszter szerint:

            Gluténmentes kenyeret lehet kapni, csak az nem adalék mentes. Nem kerek itt valami… Szerencsére úgy tűnik, ez a kérdés megoldódik… Senki nem kényszerít téged felnőttként arra, hogy hol dolgozz vagy ne dolgozz. Éld túl továbbra is. Neked nem kell a friss kenyér. Tudomásul véve. Gyerekként a kenyér sajnos viszont még mindig alapélelmiszer. És tényleg köszi, hogy nem sikerül felfognod, ez a 3-7-9 éves gyerekeimnek szar. A megfelelő élelmiszer témakörbe meg majd akkor menjünk bele, ha az élelmiszerkönyv szankcionálja azt a bio ecet gyártót, aki lefelejti a termékéről az érlelésindító benzoesav tartalmát! Ám utólag bevallja, hogy ja, igen, bejut a végtermékbe. A mentő pedig csak azért gáz, mert jönnie kellett volna és nem nekem berohanni 25 perc alatt, mindenféle életmentő felszerelés nélkül az akkorra már elrekedt gyerekkel a kórházba! Bár sejtem, nálad semmi nem számít, ami nem narancsszín.

          • Krisztián Gróf szerint:

            Akkor most belemehetnénk gasztronómiai vitába is, mert a kenyér nem kéne, hogy alap élelmiszer legyen egy gyereknél, de ez lényegtelen.. Tudom, ezért írtam, hogy glutén és adalékanyag mentes, mivel nem tudom, ki mire allergiás nálatok… Tehát nagyon is kerek. Azt még várjuk ki, mert lesz nagyon úgy néz ki lesz sztrájk is, aláírásgyűjtés a dolgozók részéről, akiket ugye elfelejtettek megkérdezni. 🙂 A gyerekeidet sajnálom, hogy ilyen problémáik vannak, de attól még semmi bajuk nem lesz a szombati kenyértől hétfőn! De megint csak vissza tudok utalni, te elvárod, hogy empatikus legyek, de vissza már nem működik a dolog, úgy látom… A narancsszínt pedig nagyon benézted. 🙂

          • Erdosi Eszter szerint:

            De. Empatikus. Te felnőtt vagy, tudsz máshol dolgozni, ha nem akarsz vasárnap is munkát végezni. Ellenben a gyerek nem tud evés nélkül lenni. És az viszont tényleg roppant empatikus, hogy tőlük a száraz kenyér rágását elvárod, amit még a börtönben a rabnak sem kell megtennie. Azonban. Egyetlen szót sem szólnék, ha közétkeztetésben kapnának tízórait és uzsonnát friss kenyérből. Akkor látod, nem lenne gond. De bár kellene, ez sem megy úgy, ahogyan mondva van.

          • Krisztián Gróf szerint:

            Igen, csak hogy az irodai, banki munkákon kívül máshol nem igazán van szabad hétvége… Már dolgoztam elég sok helyen, hogy tudjam, ezért is állok ki amellett, ahol nem muszáj, ne dolgozzanak az emberek vasárnap. Nem csak a kereskedelemben, gyárak, építőipar… Ezek nem életmentő munkahelyen, ahol muszáj dolgozni, mert ha nem, leáll az élet… Én nem irodista vagyok, mindig is a két kezemmel kerestem a munkát, és nem is szégyellem… Aki pedig azt csinálja mint én, nem veszik sokszor emberszámba sem, lásd, dolgozz csak vasárnap, miért nem tanultál stb. A tárolást még mindig nem tudom, hogy tárolod, mert nekünk 3 nap után sem szárad ki a kenyér, pedig mindenféle adalékanyagtól mentes…

          • Erdosi Eszter szerint:

            Ott kezdődik, hogy már vásárlásnál sem mindig friss. Akárhogy is próbáljuk. És egy szem bolt van, ahol meg tudom venni. Ez is lehetne normális, ha az összes kenyérből kitiltanák az adalékot, színezéket. PE tasakban tároljuk. És hétfőre így is rágós meg száraz. De azt is írtam, ha a közétkeztetésben tudnának nekik megfelelő tízórait és uzsonnát adni, egy szót sem szólnék. Irodán sincs mindig hétvége és mi is látástól-vakulásig dolgozunk. Ez is lehetne másként, ha beengednék a piacot magát.

          • Krisztián Gróf szerint:

            A lényeg ott van, hogy nem mindig van, a kereskedelemben dolgozóknak így viszont egyáltalán nem lesz! A kenyeret amúgy lehet otthon is sütni, tepsiben is, nem kell kenyérsütő sem. Kifejezetten jó receptek vannak fent a neten, ha csak a kenyér a probléma. Mi is néha szoktunk, és az 100%-ig adalékanyag mentes, és időben sem olyan sok.

          • Erdosi Eszter szerint:

            Nem csak a kenyér a gond. Minden felvágott itthon kell, hogy készüljön, több boltot bejárva kell összeszedni, mi ehető és mi nem. Minden szombatot és vasárnapot szinte reggeltől estig a konyhában kell emiatt tölteni. Semmi, de szinte semmi nincs, ami boltból készen vagy félkészen beszerezhető. Ebbe még a kenyér pluszba tényleg nem fér bele. Azt is figyelembe véve, hogy rengeteg recepten túl vagyunk már és mint mondtam, nincs kemence, hogy jól süljön. Az, ha csak ezt be lehet szerezni, már nagy segítség. És tényleg hatalmas gáz, hogy a közétkeztetés ezt nem tudja, bár tudnia kellene. Egyébiránt, mivel az én férjem is dolgozik szombatonként, egy egyszerű cipő vásárlás is hatalmas gond három spec. étkezésű kisgyerekkel úgy, hogy mindent csak egyedül és kizárólag szombaton lehet elvégezni. Mert hétköznap 5-kor a boltok zárnak. Haza sem érünk addig. Szombaton meg délben zárnak. Plázába meg nem három kicsivel és egyedül lehet menni!

          • Krisztián Gróf szerint:

            Itt nem igazán a vasárnapi nyitva vagy zárva tartás a gond, hanem a rossz infrastruktúra… Minden boltban szombaton friss áru kéne legyen, és nem délben kéne zárni, hanem este 7-8 körül, a vasárnapi zárva tartás miatt. Nem a hét utolsó napjának nyitva tartásért kéne küzdeni, hanem azért, hogy szombaton is elég ideig nyitva legyenek a boltok és megfelelő minőségű áru legyen a polcokon.

          • Erdosi Eszter szerint:

            Ezzel is egyetértek. Plusz a közétkeztetés legyen képes megadni minden gyereknek azt, amire szüksége van. Ez is fontos pont. De tudod, a bolt is hiába van nyitva 7-ig, ha a családfő is akkorra ér haza szombaton is. Kecske-káposzta probléma, de köztes megoldás is lehetne, hogy legalább havonta egyszer-kétszer legyen esély kicsi gyerekekkel vásárolni is.

          • Krisztián Gróf szerint:

            Ha havi 1x kéne vasárnap dolgoznom, nem akadnék ki én sem, de nem így van, hanem havi 3x… Így pedig nem tud az ember tervezni semmit! Én is ember vagyok, aki szeretne kikapcsolódni, és ha hétköznap leszek szabad, már pedig ez lesz, mit tervezzek, amikor mindenki más dolgozik? És ez csak én vagyok, ott a többi 300 ezer másik dolgozó..

          • Erdosi Eszter szerint:

            Akkor miért nem azt támogatjuk, hogy a MT változzon megfelelően és a pihenőidő essen havonta pl 2-3 alkalommal vasárnapra, ám a boltok se legyenek zárva? Így nekünk is jó lehetne és pl. nektek is.

          • Krisztián Gróf szerint:

            Kevés az ember a kereskedelemben, lehetetlen megoldani, hogy mindenkinek jusson 3 szabad vasárnap. Ennyi fizetésért senki sem akar eladónak menni, főleg, ha megtapasztalják mekkora stresszel jár. Drasztikus fizetésemelés kéne, hogy az embereknek vonzó legyen a kereskedelem. Fizetés márpedig nem nagyon fognak emelni, főleg ha lesz újra vasárnapi pótlék, amitől örültek a multik, hogy megszabadultak, mert nem érte meg nekik, mivel nem térült meg. Bármilyen hihetetlen, vasárnap nincs akkora bevétel, mint sokan gondolnák. Azt már kimutatták, hogy sokkal több a haszon a zárva tartással, mint anno, amikor nyitva voltak. Csak ugye a népakarat…

  12. Anti bá szerint:

    ki a f*szom az a Szalóki Ági?

  13. Krisztián Gróf szerint:

    Köszi, hogy kiálltál azért a közel 300 ezer dolgozóért! Nevetséges, milyen kifogásokat keresnek itt egyesek, csak hogy bizonyítani próbálják az igazukat, miért is kell vasárnap nyitva lenni. A mentős, tűzoltó példa a legviccesebb, tudtommal senki sem halt még meg vasárnap a szombati kenyértől. A kereskedelemben dolgozók nem esküdtek fel arra, hogy életeket mentenek, mint az előbb említett szakmák képviselői. Sőt nem is szakmának, hanem hivatásnak kéne hívni… Elfogyott a wc papír pont a hét utolsó napján…(ezt nem itt olvastam, de ez is haláli… :D), vedd meg hétfőtől-szombatig, ha látod, hogy fogytán van.. Reggel 6tól este 10ig nyitva minden bolt, sőt sok kis bolt vasárnap is nyitva van, csak keresni kéne, elvégre ez az internet világa.. Ja, hogy nincs semmi életed, igényességed, ezért a vasárnapot inkább plázában, bevásárlóközpontban töltőd? Az már mindegy, hogy az a rengeteg, több mint 300 ezer ember nem lesz 1 fix napot a családjával, a lényeg, hogy te kényelmesen bevásároltál… Gratulálok, 0 empátia. Csak sajnos nem ez az ország legnagyobb gondja, viszont a birka emberek, olyanok mellett/ellen tudnak tüntetni, mint az internetadó, vasárnapi nyitva tartás. TTIP, a kórházak állapota, a korrupció stb, ezek ellen minek… Azt pedig le merem fogadni, hogy ezen emberek nagy része nem tudja, milyen vasárnap dolgozni. De remélem megtudja majd. 😉

    • pride and prejudice szerint:

      Szép nagy kerek kirohanás volt, tele tévedésekkel. Azért óvatosan megkérdezném, hogy amíg létezett a vasárnapi nyitva tartás, nem sajnáltátok szegény eladókat? (ha igen, mit tettetek értük?) Amíg volt vasárnapi nyitva tartás, te egyetlen egyszer sem vásároltál vasárnap? (ha mégis igen, akkor miért? ). Attól, hogy valaki valamire felesküdött, még hiányozhat neki a családja vasárnap. És hidd el, nem arra esküdött fel, hogy vasárnap piszlicsáré, vagy esetleg napok óta meglévő bajával beessen hozzá a kedves beteg (mert neki ehhez is joga van), amivel éppúgy megvárhatná a hétköznapokat vagy lerendezhette volna hétközben, mint más a vásárlást. Nem is arra, hogy a hétvégén is nyitva tartó szórakozóhelyekről (mert az ottani dolgozók nem szeretnének a családjukkal lenni) bevitt hullarészegeket hánytassa. Nem tudott volna a „kedves” részeg hétközben berúgni??? Nincs nyitva reggel 6-ól este 10-ig minden bolt! Nem is tudom, ezt honnan vetted. A nem élelmiszerboltok meg különösen nem tartanak nyitva ennyi ideig. És lássuk be, venni egy kabátot, cipőt, műszaki cikket, stb. nem annyi, mint egy kiló liszt, hogy beszaladok, lekapom a polcról, és kész. Van aki úgy dolgozik hétközben, hogy ez nem fér bele. Ilyesmit meg ugye nem vasárnapi kisboltokban keresgél az ember. Ja, és még egy óriási tévedés: én dolgoztam többször is olyan helyen, ahol nem csak vasárnap, hanem ünnepnapon (az ugye a kereskedelemben, a sokat köpködött multiknál nem opció, olyankor mind zárva van) is kellett dolgozni. És bizony mondom neked, túl lehet élni, ki lehet bírni, van ilyen nagyon sok területen, ahol folyamatos az élet. Szóval tudom, miről beszélek, és ha már egyszer megvolt a lehetőség, igenis szeretnék akkor vásárolni, amikor nekem is alkalmas. És ebbe a történetbe igényességet vagy igénytelenséget magyarázni a legócskább mellébeszélés. Meséld már el nekem, kik ülnek vasárnap a kocsmákban. Talán az igényesek? Az, hogy valaki egész nap borostásan ül a tévé előtt (és baromira nem a gyerekkel, családdal foglalkozik), mennyivel igényesebb? Jöttök itt a kisgyerekkel, családdal. Ahogy más, vasárnap is dolgozni kénytelen szülő ehhez szervezi az életüket, úgy gondolom, a kereskedelemben dolgozóknak is volt rá valami megoldásuk. Kár itt most az embereket érzelmileg zsarolni, bűntudatot ébreszteni bennük, legalábbis nagyon rossz taktika. Különösen egyetlen réteget kiragadva az.

      • Krisztián Gróf szerint:

        Én nem látok semmi tévedést, és nem akarom ismételni magam, ezzel nem csak én vagyok így, hanem azok nagyon nagy része is, akik a kereskedelemben dolgoznak.
        Képzeld, nagyon régóta sajnálom azokat, akiknek vasárnap is dolgozni kell, legyen szó ápolóról, rendőrről, vagy éppen eladóról. Viszont ahol nem élet-halál kérdés az, hogy dolgozzanak, ott igen is meg kell oldani, hogy a hét utolsó napja szabad legyen! Nem csak a kereskedelemre gondolok itt… Azt elismerem, hogy kb. 15 éve vásároltam vasárnap, és képzeld, csak úgy, mert nem volt más dolgom. 16-17 évesen történt mindez.. De amióta dolgozom, átérzem, hogy milyen az, amikor a munka miatt nem tud együtt lenni a család, tehát nem tegnap volt, úgyhogy semennyire nem hitelteleníti azt, amit előzőleg leírtam, hiába is próbálod ezt a látszatot kelteni. Nekem megvan az a különleges képességem, hogy tudom, mi kell a hétvégére és megveszem szombaton, immáron több mint 14 éve, tiszta sci-fi…
        Nem tudom, mennyire figyeled a nyitva tartásokat, de a ruhaüzletek is nyitva vannak legkésőbb este 9-ig, sok esetben 10-ig is, esetleg nyomjam tele linkekkel, hogy mely üzletekről van szó? Biztos találnál olyat, ahol szívesen vásárolsz… De szerintem te is meg tudod keresni… Ha mégsem, szólj és bebizonyítom, ki az aki téved. 🙂 Nem csak a ruhaboltok vannak nyitva, nagyon sok műszaki bolt is, hogy bele ne köss véletlenül se…Tehát, ha bárki nagyon akarná, akkor simán bele kéne férjen az idejébe, ismétlem, 7 napból 6 nap áll rendelkezésére, amiből 1 nap szombat. Az embereknek a saját kényelme a legfontosabb, a többit le se szarja, ez a nagy helyzet.. Itt hisztiznek, hogy 8-10 órát dolgoznak, és utána nem akarnak már vásárolni menni, mert fáradtak. Őket meg kell hallgatni, de az eladót, ugyan minek.. Neki kuss van, nehogy már megmondja, hogy mikor akarna dolgozni, úgy is csak egy rabszolga, és a vevőkért van.(bizony, ezt gondolják, tudod hányszor megkapja az ember, maga csak egy eladó, inkább tanult volna tovább? maga a vevőkért van, azt kell csinálnia, amit én kérek stb.)
        Képzeld, az orvos arra esküdött fel, hogy a „piszlicsáré, vagy esetleg napok óta meglévő bajával beessen hozzá a kedves beteg”, mivel neki az a dolga, hogy ellássa a betegeket, bármennyire is buta, vagy lusta az az illető, esetleg nincs is baja.. Nem véletlenül teszik le az orvosok a hippokratészi esküt…Én is kiszolgálom a bunkó, köszönni nem tudó embereket(kb. a vásárlók 65%-a), mivel ez a munkám, de vasárnap én a családommal, barátaimmal akarok lenni és kipihenni magam és a vevőket(ne gyere azzal, hogy ha nem bírom, akkor minek csinálom.. Elárulom, akkor szinte senki nem dolgozna már a kereskedelemben).
        Ha szerinted mellébeszélés, nem különösebben izgat, attól még igénytelenségre vall. Aki nem tud más programot vasárnapra, mint elmenni vásárolni a családdal(a kedvenceim, főleg, amikor végigordítják és veszekszik az egész vásárlást, de! nem veszek mindenkit egy kalap alá, megjegyezném, tehát tisztelet a kivételnek), az számomra igénytelen. 🙂 1000 más dolgot lehet csinálni hétvégén, ami kreatív, összetartja a családot, de neeeem, vásárolj. Éljen a fogyasztói társadalom!(ha pedig te azt mondod, milyen jogon mondom meg, hogy mit csináljanak az emberek vasárnap, kérdezném én, te milyen jogon mondanád meg, hogy vasárnap dolgozzak e vagy sem? Tisztára papagájnak érzem már magam, hogy ismételgetek, de még egyszer leírom, az eladó nem= orvos, rendőr, tűzoltó). Ha valamit kihagytam, akkor bocs…

  14. hogyan tovább? szerint:

    Döntsék e a kereskedelemben dolgozók hogy akarnak e vasárnap is dolgozni és a többiek alkalmazkodjanak. Személy szerint nem érdekel ha nyitva van vagy sem mert a hétnek még van 6 napja mikor tudok vásárolni.Ha az ottani dolgozók akarják legyen ha nem akkor hagyjuk meg a mostani helyzetet.

  15. mitgal1993 szerint:

    Miért kell úgy csinálni, mintha a kiskereskedelmen kívül nem dolgozott volna az elmúlt egy évben is sok tízezer ember a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a közszolgáltatóknál, idénymunkában a mezőgazdaságban stb.?

  16. Jesiva Mordekhai szerint:

    Jó lenne egy olyan világ Magyarországon, amelyben megszűnik a kiszolgáltatottság. Egy olyan világ, amelyben ismerjük a kötelességeinket, de a jogainkat is. Amelyben képesek vagyunk betartani a szabályokat és amelyben számonkérhetjük jogaink be nem tartását.
    Ámen, kedves Ágnes.
    De most őszintén: te tényleg úgy gondolod, hogy ez az istenkáromló, álszent, kapzsi kisgömböc által kommandírozott, szegény, kizsigerelt ország az autonómia, a kötlességtudat és jogszolgálat, valamint a következményekkel számoló közhatalom tere, s eme közjogi vívmányoknak a kulcsa az oktrojált boltbezár? Szerintem kezdj el gondolkodni a kioktató hangnemeden… WWJD???

  17. Ludas Feri szerint:

    a magyar nép most is, mint évtizedeken keresztül, továbbra is azt tapasztalja
    …. hogy a magyargyűlölő liberál-bolsi-baloldal-jobbik összefogás, ellenségei a magyar családoknak,
    nem képviselik soha sem, a multik által kizsákmányolt magyar családok érdekeit!!!

    Más országban a baloldal azért harcol, hogy kevesebb legyen a munkaidő!!!

    Az internáci-onista magyargyűlölő liberál-bolsi-baloldal-jobbik összefogás, családellenes csürhe, most is azt érték el, hogy a kereskedelemben dolgozó magyar nők, a családanyák, hét napból hetet dolgozzanak…

  18. Viktoria Szigetvari szerint:

    Színtiszta demagógia! Amikor a csodás szófosásban említett magyar anya vasárnap délelőtt elmegy a családjával sétálni, s betér a cukrászdába, hogy imádott családjával egy felejthetetlen együttnyalást élvezhessen, egy magyar anya fogja a gombócokat egymásra halmozni a tölcséren…. Amikor a gyerek fejre esik a mászókáról, akkor is magyar családosok fogják ellátni. Ha este buliba mennek boldogan, magyar taxist hívnak, vagy magyar családos buszvezetők által hajtott járművön sietnek megérdemelt boldogságuk felé.
    Utálom a demagóg dumát. Ezzel tele a padlás.
    Nőkre kihegyezni is baromság ezt az egészet. Férfiaknak is van családjuk, érzéseik.
    Egy talicska szart ér a bejegyzés.

  19. Nagy Róbert szerint:

    Kapjatok már a fejetekhez. Nem hiszem el, hogy minden hol ezt a hülyeséget nyomják. Tanulni kellett volna anyukám nem k….válkodni, akkor nem kellene eladónak lenned. Szegény boltosok…. De csak ők dolgoznak vasárnap???? Rohadtul nem!!! Vagyonőrök??? Oké, vasárnaptól nincs védelem, nincs rendőrség, tűzoltóság, mentő, katasztrófavédelem, nincsenek hibaelhárítások, egyszóval megáll az élet? Kapjatok már a fejetekhez ti ember képződmények. Sírtatok, hogy nem lesz munkátok, ne zárjanak be, most pedig azért, hogy ne nyisson ki. Igen is jogom van vasárnap venni egy 100 Ft-os tejet ha akarok, és kismilliónyian vannak akiknek alig van idejük és csak vasárnap érnek rá, mint sokszor én is. NEM INGYEN KELL BEMENNI!!! Hihetetlen.

  20. Jofej szerint:

    Aztán hova megy el múzeumba bábszínházba ha azok sem dolgoznak ? Mert ugye az úgy fair

  21. Enikő Sánta szerint:

    Amúgy pedig mi van az ápolónőkkel, a rendőrökkel, a buszsofőrökkel és az egész turistaiparral? Nem kéne bezárni a kórházakat, a szállodákat és éttermeket is Feriheggyel együtt vasárnap? No és a bábszínházról nem is beszéltünk, pedig nekik is biztos vannak otthon gyerekeik…..

  22. gecike szerint:

    Elegem van abból, hogy egymásnak ugrasszák az embereket, mindenféle ügyekkel. Mindenki mondja, azért dolgozzon az eladó, mert dolgozik a szakács, pincér, gyárimunkás, benzinkutas. Legyünk szolidárisak velük, dolgozzunk mi is, a bankár, vilanyszerelő, a gázórás, a postás, közszolga, a miniszter mindenki, sőt ünnepnap is, milyen dolog, hogy szegény pincér kiszolgál ünnepnap, mi meg ott zabálunk. Dolgozzunk és akkor senki nem fog köpködni.

  23. nezsu11 szerint:

    Minden tiszteletem Szalóky Ágié. Ezért 2 részre bontom a hozzászólásom:
    1.
    Kapitalizmust építenénk vagy mit. S a kapitalizmusba nem fér bele a pártos kormány hatalmi szóval való belenyúlása a gazdasági életbe, hogy a számukra kedvest hozzák helyzetbe. Ezért volt felesleges és káros a bezárató törvény. S mivel megint a jóságos papát játszaák, így káros a megengedő visszavonás is. Szerintem.
    2.
    Jó pár szakma, amelynél nem rendelt el vasárnapi munkatilalmat ártunk és ormányunk. párat úgy esetlegesen felsorolok:
    vonat-. villamos-, troli-, hév-, autóbuszvezetők, jegyellenőrök.
    büfék, éttermek,
    színházak, mozik, Opera,
    mezőgazdasági állat-tenyésztéssel foglalkozók,
    kórházak, szanatóriumok,
    szállodák,
    vezetékes víz szolgáltatás,
    gáz szolgáltatás,
    elektromos energia szolgáltatás,
    telefónia,
    rendőrök,
    tűzoltók,
    a határt védők a menekülők ellen
    biztosan kifelejtettem valamit, ha eszedbe jut, kiegészíthető.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top