+ művészet & politika

Bródy János: Szorongással vettem tudomásul, hogy kompországhazám távolodik a nyugati partoktól

Bródy János

A Kossuth-díjas zenész nagyszabású koncerttel ünnepli meg 70. születésnapját, valamint pályafutásának ötvenedik évfordulóját április 9-én a Papp László Budapest Sportarénában.

– József Attila azt látta, hogy a világ megbolondult körülötte, és csak nagyon kevesen gondolkodnak normálisan. Én is ezt éreztem, amikor bizonyos médiumokban eluralkodott az a hangulatkeltés, miszerint nekünk az európai értékrend ellenségünk, amivel szemben meg kell védenünk az önazonosságunkat – mondta a Fideliónak adott interjújában Bródy János.

A pályafutásának ötvenedik évfordulóját és közelgő 70. születésnapját ünneplő zenésszel L. Horvát Katalin beszélgetett. A Kossuth-díjas zenész legújabb lemeze a kettős évforduló alkalmából, áprilisban jelenik meg Illés szekerén címmel bakelitlemezen. (2011-ben CD-n jelent meg ugyanez a lemez.) A díszdobozos kiadásban emellett a művész öt legutóbbi, eddig csak CD-n létező albuma, valamint egy Ráadás című hanganyag is megtalálható.

Az interjúban Bródy azt is elmeséli, mi mozgatta a Magyarok közt európai című szám megírásakor, amely a Ráadáson szerepel.

„- Az indulat és József Attila Thomas Mann üdvözlése című verse, amelyben a „fehérek közt egy európai” sor szerepel. Néha úgy alakul egy ilyen művészgyanús szerző esetében, hogy dalokban oldja fel a feszültségeit. József Attila azt látta, hogy a világ megbolondult körülötte, és csak nagyon kevesen gondolkodnak normálisan. Én is ezt éreztem, amikor bizonyos médiumokban eluralkodott az a hangulatkeltés, miszerint nekünk az európai értékrend ellenségünk, amivel szemben meg kell védenünk az önazonosságunkat.

Holott a magyar történelem legnagyszerűbb alakjai, legnemesebb lelkei mindig arra törekedtek, hogy minél közelebb kerüljünk az európai országok értékrendjéhez. Az államalapítástól kezdve, hiszen István király a törzsszövetségből egy, az európai közösséghez tartozó keresztény civilizációt hozott létre. Évezredes történelmi vágy, hogy ez a kis kompország végre kikössön a nyugati demokráciák partjainál. Erre meg is kaptunk minden lehetőséget, beléphettünk az EU-ba. Döbbenettel, szorongással és indulattal vettem tudomásul, hogy kompországhazám távolodik a nyugati partoktól, és visszafelé megy az időben. Ennek a következménye a Magyarok közt európai című dal.”

A TELJES INTERJÚ IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top