+ Irodalom

Miért Szlovákia lesz idén a Könyvfesztivál díszvendége?

könyvfesztivál

A nagyszabású rendezvényen idén 24 ország fogja képviseltetni magát, és mintegy 600 szerző, író, tudós és művész érkezik vendégként Budapestre.

Csaknem 300 programmal, köztük író-olvasó találkozókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel, kiállításokkal várja a közönséget április 21. és 24. között a Millenáris parkban a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelynek kiemelt vendége Szlovákia, író-díszvendége pedig a norvég Jostein Gaarder lesz.

A nagyszabású rendezvényen idén 24 ország fogja képviseltetni magát, és mintegy 600 szerző, író, tudós és művész érkezik vendégként Budapestre. A szokásoshoz képest idén több társadalomtudományi témát feldolgozó beszélgetés szerepel a programban, valamint mintegy két évtizedes szünet után ismét lesz cseh kiállítója a fesztiválnak a Cseh Centrum képviseletében.

16. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját,

amelyre idén 18 országból érkeznek tehetséges fiatalok, az eseményen Magyarországot Totth Benedek fogja képviselni. Folytatódik a csaknem háromezer könyvtárost megmozgató Könyvtáros Klub is, az Európai Írótalálkozó résztvevői pedig idén az irodalmi díjak és pályázatok szerepéről, a siker és az irodalmi kvalitás összefüggéseiről fognak beszélgetni, emellett téma lesz Európa növekvő megosztottsága is.

2016-ban ötödik alkalommal rendezik meg a fesztiválon az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét ünneplő Kis Könyves Éjt, valamint idén is várja a családosokat a Gyerek(b)irodalom szekció.

Hogy miért Szlovákiára esett idén a szervezők választása, mint a fesztivál díszvendég-országa, Szabó Eszter fesztiváligazgató így válaszolt:

Az elmúlt évek során sok messzi ország kultúrájával ismerkedhettek a látogatók, így Kanada, Kína vagy Törökország is volt már kiemelt vendége a fesztiválnak, de az is fontos, hogy közelebbre is tekintsünk, a szomszédainkat is megismerjük.

A Szlovák Irodalmi Információs Központ a rendezvény alkalmából pályázat útján mintegy 25 szlovák mű magyar nyelvre fordítását támogatta. Az idei fesztivál jó lehetőséget teremt, hogy kiderüljön, milyen piaca lehet a szlovák szerzők műveinek Magyarországon.

A díszvendégség 45 programja

között történelmi, valamint kiadói-fordítói kérdéseket megvitató szlovák-magyar kerekasztal-beszélgetések, és számos könyvbemutató – kortárs költészeti és prózai antológiák, mesekönyvek, szakácskönyv, esszékötet – is szerepel. Emellett lesznek gyerekeknek szánt interaktív zenés előadások, valamint dzsesszkoncert és közép-európai zenés irodalmi kabaré is.

Jostein Gaarder, a vásár idei író-díszvendége norvég szerző, első számú bestsellere, a Sofie világa 60 nyelven látott napvilágot, eddig eladott példányszáma elérte a 40 milliót. Film, valamint számítógépes társasjáték is készült a műből, 1995-ben ebből a könyvből adták el a legtöbbet a világon.

A Sofie világával világhírűvé lett szerző könyvét, ha szerencséje van, világhírűvé teheti a tiltakozó egyház. Persze, lehet, hogy az római katholikus kommunikáció mára már megtanulta a leckét, s nem folytat ingyenreklám-kampányokat

írtuk Jostein Gaarder Vita brevis című könyvéről.

A környezetvédelem és az emberi jogok területén is gyakorta felszólaló Jostein Gaarder a könyvfesztiválon április 22-én, a Föld napján előadást tart az Etika a jövőért címmel a Noran Libro Kiadó által a globális felmelegedéséről szervezett minikonferencián.

A régi és az új fesztiváligazgató nem ért egyet

A tavalyi rendezvény lezárásakor az akkori fesztiváligazgató, Zentai Péter László úgy nyilatkozott, hogy a Millenáris park egyre kevésbé működik jól a fesztivál helyszíneként, ugyanis állapota folyamatosan romlik.

A Millenáris park ideális helyszín elhelyezkedését, valamint az épületeit körülvevő, sok ember kikapcsolódási helyéül szolgáló parkját tekintve, annak ellenére, hogy infrastrukturálisan vannak problémák. Mi tagadás, megnéztünk más, a rendezvény megrendezésére esetleg alkalmas helyszíneket is, de a könyvfesztivál sokszínűségét még mindig a rendezvénynek jelenleg otthont adó Millenárison tudjuk leginkább biztosítani

– fogalmazott Szabó Eszter, aki az idei fesztivál esetében is több tízezer látogatóra számít.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top