+ Történelem

A halála évfordulója előtti vasárnap avatják szentté Teréz anyát

Az összetett szentté avatási eljárás során megvizsgálták a Teréz anyának tulajdonított csodatételt. A Teréz anyához intézett imádság egy ma 42 éves brazíliai mérnök gyógyulásához vezetett.

Szeptember 4-én avatják szentté Teréz anyát, erről a Ferenc pápa vezette keddi vatikáni bíborosi tanácskozás (konzisztórium) döntött.

A szertartást a római Szent Péter téren tartják majd.
Az indiai Kolkatában 1997. szeptember 5-én elhunyt Teréz anyát a halála évfordulója előtti vasárnap avatják szentté. Az indiai püspökök abban reménykedtek, hogy a szentté avatást Kolkatában tarthatják, de a helyszín a Vatikán lesz, így Ferenc pápa pontifikálja a szentté avatási misét. Ez ígérkezik az idei szentév egyik „tömegeseményének”, amelyre a legtöbb zarándok érkezhet az egész világból.

Ferenc pápa decemberben hagyta jóvá az illetékes vatikáni kongregáció döntését kalkuttai boldog Teréz, más néven Teréz anya szentté avatásáról. A szegényeket segítő szerzetesnőt az irgalmasság rendkívüli szentévében kanonizálják. A szentté avatási ügyekben döntő vatikáni kongregáció elismerte a Teréz anya közbenjárására történt csodát, ami a kanonizáció, a szentté avatás feltétele.

Az összetett szentté avatási eljárás során megvizsgálták a Teréz anyának tulajdonított csodatételt. A Teréz anyához intézett imádság egy ma 42 éves brazíliai mérnök gyógyulásához vezetett. A halálos betegségben szenvedő férfi felesége kérte Teréz anya közbenjárását. A férfi meggyógyult és a mai napig egészséges. A szentté avatási kongregáció orvosok véleményét is meghallgatta, ők tudományos szempontból megmagyarázhatatlannak tartották a gyógyulást.

Az albán nemzetiségű Teréz anya 1910-ben az akkor az Oszmán Birodalomhoz tartozó Szkopjéban született.  A szegényekért és betegekért végzett szolgálatáért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. II. János Pál pápa 2003-ban avatta boldoggá a római Szent Péter téren háromszázezer hívő előtt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top