+ Irodalom

Elhunyt Lendvay Éva

lendvay éva

Életének 82. évében elhunyt Lendvay (Szemlér) Éva romániai magyar költő és műfordító.

Életének 82. évében elhunyt Lendvay (Szemlér) Éva romániai magyar költő és műfordító.

A Román Rádió bukaresti magyar adása szerint Szemlér Ferenc költő lánya Bukarestben halt meg egy öregotthonban. 1934. április 24-én született Brassóban, a kolozsvári egyetemen szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát. Újságíróként dolgozott az Utunk, a brassói Új Idő, a Művelődés majd a Brassói Lapok szerkesztőségében, éveken át a Román Rádió bukaresti magyar adásának is munkatársa volt.

Fontosabb verskötetei a Bájoló ének (1967), A második kérdés (1977), A földtől a homlokunkig (1981) és a Felszálló füst (1986). Verseit, fordításait, színházi és képzőművészeti kritikáit, könyvismertetéseit, riportjait, karcolatait az Igaz Szó, az Utunk, az Előre, az Új Élet, a Korunk, a Művelődés, a jászvásári Cronica, valamint magyarországi irodalmi folyóiratok közölték.

Lendvay Éva tagja volt a Román és a Magyar Írószövetségnek. 1991-ben megkapta a Magyar Írószövetség műfordítói szakosztályának Forintos-díját. Többek között Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Garai Gábor, Nemes Nagy Ágnes, Juhász Ferenc verseit fordította románra, románból pedig Ana Blandiana, Anghel Dumbraveanu, Mircea Ciobanu verseit ültette át magyarra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top