+ Tudomány

Elhunyt az e-mail feltalálója

Ray Tomlinson

Ray Tomlinson küldte el a ma legelső e-mailnek tekintett üzenetet, miközben a Bolt, Beranek and Newman vállalatnál dolgozott mérnökként.

Hetvennégy éves korában elhunyt Ray Tomlinson, az e-mail „feltalálója”, aki 1971-ben állt elő az egyik hálózatról a másikra elküldhető elektronikus üzenetek ötletével. Felfedezése felölelte a @ szimbólumot is, ami mára sztenderd alkotórésze a leveleknek.

A hírek szerint a számítógépes programozó szombaton hunyt el szívrohamban. Ő küldte el a ma legelső e-mailnek tekintett üzenetet, miközben a Bolt, Beranek and Newman vállalatnál dolgozott mérnökként.

A cég nagy szerepet játszott az internet korai verziójának, az Arpanetnek kifejlesztésében. Tomlinson később elmondta, nem is emlékszik rá, mi állt az első tesztüzenetben, az tökéletesen felejthető volt.

Tomlinsont 2012-ben beválasztották az internetes dicsőségcsarnokba (Internet Hall of Fame).

A fejlesztő a hatvanas években a Rensselaer Politechnikai Intézetben és az MIT-n tanult, majd a Bolt Beranek and Newman – ma Raytheon BBN Technologies – vállalatnál helyezkedett el.

E-mailes programja megváltoztatta az emberi kommunikációt az üzleti és magánéletben, az Internet Hall of Fame weboldalán megjelent biográfiája szerint  forradalmasította annak módját, az emberek milliói miként vásárolnak, intézik banki ügyeiket, és tarják a kapcsolatot barátaikkal és családjukkal városokban vagy földrészeken át.

Tomlinson teljesítményét akkor kezdték világszerte elismerni, amikor az e-mail, mint fogalom, szinte minden háztartás részét képezte. 2000-ben megkapta a George R. Stibitz-díjat az Amerikai Számítástechnikai Múzeumtól. Ezt követte több másik elismerés, többek között a Webby-díj (Nemzetközi Digitális Művészeti és Tudományos Akadémia), a Discover magazin Innovációs díja, valamint Eduard-Rhein kulturális díj.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top