+ Irodalom

Tallér Edina: Kaliforniai álom

Tallér Edina

A lónak a seggét fogom én átképezni magam! Ezt a régit se nagyon tudom. Milyen átképzés? Áh, utálom az egészet! Mindenkit utálok! Megyek én is a picsába. Hülye majmok – mondja Pali, az ötvenes frusztrált diszpécser a darabban.

4. jelenet
Egy héttel később. Iroda, semmi sem változott. Nagy tábla a falon, az aktuális mezőny grafikonja látható. Az élen Bence, második János, harmadik Andika. Pali az utolsó. Pali egyedül van az irodában, a többiek késnek. Bekapcsolja a tévét. Theri van adásban, folyamatosan beszél. Pali tesz-vesz, kipakolja az uzsonnáját, bekapcsolja a gépét, teszi a megszokott rutindolgokat, közben időnként Therire reflektál.

Theri:
A mai nap különleges alkalom! Teljesen új életet teremthet most magának az, aki felhív, hisz tízmilliószoros nap van.

Pali:
Na,má’ meg még mit fogtok kitalálni, majmok? Tízmilliószoros nap! Az, persze! Tízmilliószor hívjanak fel, mi? Te hülye majom! Hogy tízmillióval több legyen neked, igaz? … Fúj! Utállak titeket. (Csörög a telefonja, ránéz, ahhoz beszél) Titeket is utállak, hülye majmok! Hát hogy lehet ennyi eszetek? Idetelefonálni!… (felveszi a telefont, kedvesre vált) Halló, Pali vagyok az ön diszpécsere, köszönöm, hogy hívott! Kérem, tartsa a vonalat, azonnal kapcsolom Therit…

Theri:
Theri vagyok, Theriresziász egyenes ági leszármazottja.

Pali:
Már kapcsolom is! (leteszi a telefont) Theri, persze! … Theiresziász leszármazottja… Ez a hülye azt sem tudja, mit nem tud… Én meg Pál vagyok. Pali … Pató Pali egyenes ági leszármazottja… Vagy valami rajzfilmfiguráé… Áh, hülye majom mindenki. Utálom! (Csörög a telefonja.) Halló, jó reggelt kívánok, Pál vagyok az ön egyenes ági leszár…Jaj, a picsá…párdon, elnézést! Igen. Szóval Pali vagyok az ön diszpécsere, csak még nagyon reggel van. Kérem, tartsa a vonalat, azonnal kapcsolom Terkához…Igen, Therihez, én is azt mondtam….Csak becéztem… Therike… Máris kapcsolom, figyeljen! Nem kell hallózni, csak mondja neki, amit szeretne, jó? Ne mondja, hogy halló, mert akkor szétkapcsolják, jó? Kapcsolom.

Hívó:
Halló?

Theri:
Halló! Miben segíthetek?

Hívó:
Halló?

Theri:
Igen, halló! Mit szeretne?

Pali:
Na, a hülye majom, csak kezdi a hallózást… (Előveszi az uzsonnáját)… Májkrém. Fúj! Utálom. Nem tud ez mást kenni, csak májkrémet? Öregasszony! … Ha elmehetnék Kaliforniába, itt hagynám… Vinnék magammal valami kis fiatal nőcskét… Megtehetném, nem? Lenne rá pénzem! … Kicsit félre tennék, és lenne… Ha az öregasszony nem venné el az egészet… De majd eldugom! Igen! Félre fogok tenni egy kis fiatal nőcskére. … Mennyibe kerülhet egy nőcske két hétre?… Semmibe! Örüljön, hogy elviszem Kaliforniába! Nem? Hát de! … Nem ezt a vénasszonyt viszem magammal. Még egy rohadt szendvicset sem tud megcsinálni. Unom a májkrémet! Utálom!… Anyám jobbat csinálna… Anyám rakna bele salátát. Vagy megvajazná, és arra kenné a májkrémet… Vagy valamit kitalálna, hogy finom legyen…. De ez itt egy szar! Utálom… Mindig utálta anyámat a vénasszony! … Hát most örülhet… Utálom…

Theri:
Ma minden tízmilliószorosan hat. A gondolataival teremthet!

Pali:
Igen? Ilyen egyszerű? Elég csak arra gondolnom, hogy gyógyuljon meg anyám és inkább a vénasszony feleségem dögöljön meg?

Theri:
Annyi kell csak hozzá, hogy hívja a képernyőn látható telefonszámot és én segítek álmai megvalósításában.

Pali a gépén a híreket nézegeti. Hangosan olvas.

Pali:
„A malária ellenszerét akarták legyőzni és lehet, hogy megtalálták a rák ellenszerét.” … Mi van?… Ez is csak olyan baromság, mint a többi… (Tovább olvas) „Lehet, hogy dán tudósok véletlenül felfedezték a rák ellenszerét.” … Lehet, hogy véletlenül. Aha. Na persze. … Ezek is eladnák a lelküket egy szenzációért. A ló seggét fedezték fel, nem a rák ellenszerét! „Lehet, hogy véletlenül.” Persze! Hazug majmok! Mindenki az.

Theri:
Hívja életre a csodákat! Itt az ideje, hogy a régi dolgok helyére újakat varázsoljunk! Ma a gondolat teremtő ereje tízmilliószorosan hat! Gyógyítsa meg az életét!

Pali:
Persze! Ha ilyen egyszerű lenne! Csiribá, csiribú, gyógyúljon meg Anyuka, hókuszpókusz, slussz-passz. Ennyi. Persze! Majom! (Elmélyülten olvasgat a neten, keresgél, ide-oda klikkel, kapcsolgatja a tévét.) Itt sincs semmi…Ezt is unom… Itt is reklám… Na, persze, hülyeség. Áh, mind hülyeség! Utálom! Hülye majmok!

Tévébemondó:
A rák ellen is hatásos fegyver lehet az az új dán szer, amelyet malária elleni vakcina kutatása közben fedeztek fel a Koppenhágai Egyetem tudósai, akik négy éven belül szeretnék elvégezni a szer klinikai tesztjeit.

Pali:
Négy év? … Az nem is sok… Négy év… Az azért elég sok… (Megilletődve, érdeklődéssel nézné tovább a híreket, de megcsörren a telefonja. Gyorsan visszakapcsol Therire és felveszi a telefont.) Halló, tessék, Pali vagyok az ön diszpécsere. (Közben észreveszi, hogy az adás épp megszakad egy hosszú reklámmal) Ja, nem! Az ön jósa vagyok! Miben segíthetek? (Gyorsan, kapkodva ráklikkel a jósgenerátorára.) Tegye fel, kérem a kérdését!… Rendben. Tehát arra vagyunk kíváncsiak, hogy ön kibékül-e valaha a fiával… Máris kérdezem a kártyától! Önnek nincs más dolga, mint kiválasztani három kártyát, mégpedig úgy, hogy amikor azt mondja ön, hogy stop!, akkor én húzok ön helyett egy kártyát. Mehet? …Rendben, akkor mondja majd, amikor szeretné, hogy stop. (Pali várja, hogy ráklikkelhessen az egyik kártyára.) Halló! Ott van még? Igen? Jó. De akkor mondja, hogy stop! … Igen, az igaz, hogy én mondtam, hogy akkor mondja, hogy stop, amikor akarja, de most már akarja mondani, legyen szíves, hogy stop, mert a stop nélkül nem tudok jósolni! … Jó… Rendben. Akkor még egyszer elmondom, hogy lesz. Úgy lesz, hogy három kártyát fogok kihúzni ön helyett, mégpedig úgy, hogy ön háromszor azt mondja, hogy stop!Amikor stoppol, én húzom a kártyát. Mehet? Jó. Akkor: raaajta! … De ne ilyen gyorsan! Egyszerre csak egy stopot, mert így nem tudok ráklikkelni…ööö kihúzni… Nem tudom ilyen gyorsan kihúzni a kártyát, na! (Közben észreveszi, hogy a reklámból visszaérkezett az adás, újra Theri van a képernyőn!) Tudja mit, kapcsolom, Therit, majd ő segít!

Theri: Még szabad a vonal, nincs itt senki… Az Univerzum szereti az ürességet, hiszen így új dolgokat teremthetünk, csodával tölthetjük meg a kitisztult részeket! Legyen ön az első hívóm, tegyen csodát!

Hívó:
Halló!

Theri:
Halló!

Pali tovább olvas.

Pali:
(Lelkes attól, amit olvas, a neveket nem tudja rendesen kiejteni, akadozva, hol hangosan, hol halkan olvas.)
Ali Salanti, az egyetem maláriakutatója és Mads Daugaard, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem rákkutatója fedezték fel, hogy… Laboratóriumban elkészítették azt a fehérjét, amelyet a parazita felhasznál, hogy a…

Theri:
Különösen fontos ez a nap, hiszen tízmilliószoros nap van! Tehát azok a dolgok, amiket ezen a napon kívánsz, megalapozhatják jövőd boldogságát és fényességét.

Pali:
(Olvas, egyre lelkesebben.) A folyamatot rákos egerek sejttenyészetein kísérték figyelemmel. A felfedezést a Cancer Cell tudományos lapban írták le. (Elképed. Hol Therit hallgatja a tévében, hol visszatér az olvasáshoz)

Theri:
Ma minden gondolta tízmilliószoros erővel hat!

Pali:
(Elbizonytalanodik) Áh, ez hülyeség!

Theri:
Minden gondolatod és tetted tízmilliószorosan hatnak vissza rád!

Pali:
(Olvas) A kezelt egerek túlélési aránya sokkal magasabb volt, mint a kezeletleneké – mondta el Thomas Mandel, a kutatás egyik résztvevője… (Ledöbben, sőt, olyan, mintha épp rádöbbent volna valamire. Sejtelmes fény.)

Theri:
Bízzon bennem! Bízzon az életben, bízzon saját magában!

Pali:
Igen, igen, igen!

Theri:
Ha meg sem próbálja, akkor biztos nem lesz jobb!

Pali:
Igen! Meg kell próbálni! … Négy év. Az nem sok idő… Ki lehet bírni… Elég sok idő, de ki lehet bírni… Ha nagyon akarjuk. Jó orvosokkal ki lehet bírni…(Sejtelmes fény kialszik.)

Megérkezik János.

János:
Bocsánat, bocsánat… Kicsit késtem.

Pali:
Igen, 27 perc…(Elharapja a mondat végét) Nem baj, Janikám, nem baj, tartottam a frontot…

János készülődik, bekapcsolja a gépet, megigazítja a nyakkendőjét, a tükörben igazgatja a haját, stb.

János:
Köszi Palikám! Amúgy hogy vagy?

Pali:
Köszönöm jól… Figyelj, Janikám, lenne egy hatalmas kérésem…

János:
(Aprólékosan végignézi magát a tükörben) Az jó, nagyon jó. És a kedves édesanyád hogy van?

Pali:
Köszönöm kérdésed, kedves János. Épp erre vonatkozólag szeretnék veled beszélni…

János:
(Megakad a „szépítkezésben”, meglepődik Pali szavain, ránéz.) Palikám, jól vagy? Minden rendben? Kicsit fura vagy… Jól vagy?

Pali:
Köszönöm jól…csak… Figyelj, Janikám, lenne egy hatalmas kérésem.

János:
(Tovább készülődik, leül az asztalához, várja a hívókat) Az jó. Nagyon jó… Persze, Palikám, mondjad csak! Minden rendben? A kedves feleséged?

Pali:
Jaj, hagyjál már az öregasszonnyal, utálom őt is meg a májkrémes kenyereit! (Mielőtt belemelegedne a panaszkodásba, eszébe jut, hogy visszakanyarodjon az eredeti tervéhez)… Na mindegy, Janikám, nem ez a lényeg, hanem az, hogy…szóval én gondolkodtam ezen a versenyen…

János:
Milyen versenyen, Palikám?

Pali:
A Kalifornián… A percverseny.

János:
Ja, Palikám, semmi baj! Valakinek utolsónak is kell lenni…

Pali:
(Kicsit rosszul esett neki a megjegyzés) És másodiknak is…

János:
(Neki is kicsit rosszul esett a megjegyzés) Ezt meg hogy érted, Palikám?

Pali:
Szerintem te egy remek középvezető vagy, Janikám!

János:
Ezt meg hogy érted, Palikám?

Pali:
Hát úgy…hogy te egy nagy volumenű ember vagy… Kár, hogy mindig a második… Szerintem neked kéne elől lenni. Nagy volumenű ember vagy…

János:
(Jól esik a hiúságának az, amit Pali mond, de nem érti pontosan, mit is akar ezzel.) Köszönöm, Palikám, örülök, hogy így látod… Talán az egy kicsit túlzás, hogy nagy volumen. De azért én is úgy gondolom, hogy megállom a helyem a munkában és elég alaposan odafigyelek a részletekre, árnyalatokra, apróságokra, lényegtelennek tűnő iciripiciri momentumokra, én szeretem és komolyan veszem a munkámat! Én nem vagyok egy arrogáns ember, tőlem távol áll a cinizmus, én szeretem a munkámat és tudom és látom a feladatunk árnyalatait is, és például…

Pali:
(Mielőtt János nagyon belemelegedne a céges „gyógyszövegbe”,Pali félbeszakítja.) Hát én is erről beszélek, Janikám! Miért a Bence vezet? Az az arrogáns, öntelt, cinikus ember…Amikor itt vagy te… Egy igazi, nagy volumenű ember!

János:
Hát mert…ööö… Miért vezet? Hát mert több a perce, nem?

Pali:
Na, de miért több a perce, mint neked?

János:
Ööö… hátööö, azért mert több percet beszélt?

Pali:
Na, de miért beszélt több percet, mint te?

János:
Ööö…hátööö, azért mert ő az ügyesebb?

Pali:
Nem! Nem, nem, nem és nem!

János:
Nem?

Pali:
Nem, bizony! Azért több a perce, mert az a kis hülye liba támogatja.

János:
Andika?

Pali:
Az, bizony! Bence megdöntötte Andit, Andi támogatja Bencét. Ilyen egyszerű. Férfi döntöget, nő támogat, férfi döntöget, nő támogat, férfi döntöget, nő támogat, férfi döntöget nő támogat…

János:
Palikám, jól van, elég lesz! Értem… Nem értem… Mit akarsz ezzel mondani?

Pali:
Fogjunk össze!

János:
Nyerni akarsz?

Pali:
Dehogy akarok! Te akarsz nyerni!

János:
Én?

Pali:
Te bizony!

János:
Miért akarok én nyerni?

Pali:
Mert egyszer az életben nyerni akarsz!

János:
Igen?

Pali:
Igen! Mindig mások árnyékában akarsz lenni? Hm? Igen vagy nem?

János:
Hátööö…Nem?

Pali:
Nem, bizony! Nincs még eleged abból, hogy mindent te csinálsz Mari helyett?

János:
De?

Pali:
De! Bizony! Eleged van! Igenis, elég legyen ebből! Neked is jár valami. János, én szeretném, ha első lennél ebben a versenyben!

János:
Tényleg?

Pali:
Tényleg!

János:
És miért?

Pali:
Mit miért? Most magyaráztam el! Szeretném, ha egyszer az életben te lennél az első.

János:
És elmennék Kaliforniába?

Pali:
El, bizony!

János:
Én?

Pali:
Te, bizony!

János:
De kivel?

Pali:
Hátööö…

János:
Veled?

Pali:
Velem?

János:
Miért akarod, hogy nyerjek? Velem akarsz jönni? Velem akarsz lenni?

Pali:
Ja, nem, nem, félreértesz!…Én nem vagyok, vagyok izé…olyan…

János:
(Közeledik Palihoz) Olyan mi?

Pali:
Olyan izé… Én nem akarok menni… Veled meg főleg nem…Jaj, ne érts félre! Nem úgy értem, hogy veled nem, hanem úgy értem, hogy én nem vagyok…izé…én nem vagyok olyan nagy utazó… Én kicsi vagyok. Kis utazó. Kicsinyke ember. Én maximum Kispestről utazom Újpestre. Ennyi. Nem utazom sehova. Jó itt nekem. Beteg az anyám. Meg fogom gyógyítani… Csak kell várni egy kis időt…Csak négy év és meglesz a gyógyszer. Addig kell kihúzni. És egy jó orvost, ha megfizetnék, akkor biztos kibírná. Csak négy évet még…

János:
Jaj, Palikám, szegény anyád, ez szomorú. De törődj bele, ez az élet rendje. Megöregszünk, meghalunk. Nincs az a jó orvos, aki….

Pali:
Nem! Meg fogom gyógyítani! Most van rá remény! (Felgyullad a furcsa fény, Pali a Theritől jól ismert stílusban beszél.) Igen. És nem véletlen, hogy épp ma olvastam róla, hogy van remény! János! Merj te is nagyot álmodni! A gondolataiddal teremtesz! Főleg ma! Legyél végre te a nyertes! A legelső! Ez jár neked! (Visszajön a reálfény.)

János:
Az, mondjuk, igaz…

Pali:
Összefogunk, te meg én és van remény! Te nyersz, én meggyógyítom anyámat.

János:
De hogyan?

Pali:
Minden percem neked adom! Te így megnyered a kétszemélyes utat, meg a költőpénzt. Az kétmillió! Felezünk! Tiéd az álomút, enyém a költőpénz. És lesz pénzem orvosra, te meg mehetsz Kaliforniába. Tádám!

János:
Hm… És mit csinálok Kaliforniában?

Pali:
(Sejtelmes fény.) Győztes leszel, Janikám! És szabad! Azt csinálsz, amit akarsz! Kalifornia az egy szabad ország! Tele van szabad emberekkel!

János:
Igen! Kalifornia nekem való hely… Csak nem tudom, mennyi ott a férfi…

Pali:
Sok! János, nagyon sok!

János:
Igen?

Pali:
Igen.

János:
Igen!

Pali:
Így legyen!

János:
Így legyen!

Pali:
Vár Kalifornia!

János:
Vár Kalifornia!

Zene, California dreaming duett.
Theri:
Upsz! Sajnos szétkapcsoltak. De sebaj! Semmi sincs véletlenül! Ami az egyikünknek bosszúság, a másiknak öröm! Itt a lehetőség, szabad a vonal! Hívjon ön! Hívjon most!

Lapozz az 5. jelenethez!

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top