+ Tudomány

Egy év alatt 5 centit nőtt az űrhajós az űrben

Az asztronauta teste öt centivel nyúlt meg az egyéves űrlét alatt, de a gravitáció miatt várhatóan vissza fog zsugorodni.

Scott Kelly amerikai és Mihail Kornyijenko orosz asztronauták közel egy évet töltöttek az űrben, ahonnan most szerdán tértek vissza.

Az „Egy év az űrben” misszió célja az volt, hogy megfigyeljék hogyan változik az emberi test a világűrben. Scott Kellyn szemmel látható átalakulások is megfigyelhetőek és már egyértelműen meg lehet különböztetni ikertestvérétől, Marctól is.

A legszembetűnőbb módosulás az, hogy Kelly öt centivel magasabb lett, ugyanis a gravitáció miatt a gerince megnyúlt. Az új magasság várhatóan ideiglenes és a földi gravitáció hamarosan ismét visszazsugorítja eredeti méretére.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) töltött 340 nap alatt a most 52 éves Kelly és az 55 éves Kornyijenko mintegy 200 millió kilométernyi távolságot repült a Föld körül (ez 5440 földkerülést jelent). Scott Kelly ezzel új rekordot állított fel, amerikai asztronauta korábban még soha nem töltött el ilyen hosszú időt az űrben.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top