+ Képzőművészet

Virtuálisan barangolhatsz Hieronymus Bosch híres festményei között!

Bosch

Virtuálisan bejárhatóvá vált a Gyönyörök kertje: 3D-s, virtuálisvalóság-filmet készített egy bristoli cég Hieronymus Bosch (1450-1516) holland festő több mint 500 éve készült világhírű festményéből.

Virtuálisan bebarangolhatóvá vált a Gyönyörök kertje: 3D-s, virtuálisvalóság-filmet készített egy bristoli cég Hieronymus Bosch (1450-1516) holland festő több mint 500 éve készült világhírű festményéből. A hat hónapnyi munkával készült filmben a néző egy hatalmas repülő hal hátán járhatja be a triptichon három részét, a Paradicsomot, a Gyönyörök kertjét és a Poklot – írja a BBC News. A filmet a festő halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévre alkották.

A John Durrant vezette Burrell Durrant Hifle (BDH) nevű vállalat számítógépes technológiával „vágta ki” a nagyméretű szárnyas oltárképen szereplő fákat, virágokat, fantasztikus állatokat, a szenvedő emberalakokat, majd animálták őket, háromdimenziós látványt adva a nézőnek, aki a virtuálisvalóság-élménnyel úgy érezheti, belekerült a festménybe.

Bosch eredeti, fára festett olajképe a madridi Prado Múzeumban található, sérülékenysége miatt azonban nem szállíthatták el a festő szülővárosában, a ‘s-Hertogenbosch-i Észak-brabanti (Noordbrabants) Múzeumban rendezett kiállításra, az emlékév fő rendezvényére.

Lian Duif, a Bosch500 elnevezésű fesztivál igazgatója szerint a film autentikus élményt nyújt a rajongóknak.  A Gyönyörök kertjét bemutató különleges filmet a Google Cardboard virtuálisvalóság-szemüvegéhez, okostelefonra készítették, de tableten is megnézhető.

A triptichon – a középkor kedvelt oltárképalakzata – tölgyfatáblára készült, az eredeti kereteket forgópántok rögzítik egymáshoz. A 11,8 méterszer 6,4 méteres alkotást három tábla alkotja: a középső tábla a földi gyönyörök kertje, a bal oldali tábla a paradicsom, a jobb oldali a pokol ábrázolása. Bosch 1500 táján fejezte be a képet.  Ha a szárnyakat becsukják, a külső oldaluk alkotta kép Istent mutatja a világ teremtésekor: a buborékba zárt Föld fekete-fehér és lapos. Kinyitva sokkolóan hat a szemlélőre a színek gazdagsága.

 

Korábban írtuk:

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top