Tíz magyar művész munkáiból látható kiállítás a Műcsarnokban

Műcsarnok

Az alkotás szabadságát vizsgálja kilenc teremben a Műcsarnok március 26-ig látogatható Frissen – Egyenesen a Műteremből címmel nyílt kiállítása, amely tíz kortárs magyar művész legújabb munkáit mutatja be – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A személyes hangulatú tárlatsorozat címe nem a frissebb évjáratra utal, inkább a szellem frissességére, az autonóm alkotók sokféle megújulási képességére, szabadságfokára – hangzott el a műsorban. Bán András, az intézmény vezető kurátora elmondta: a Műcsarnokban jelenleg három kiállítás látható. Az egyik a vörös ruhás afgán lány portréjáról világszerte ismertté vált amerikai fotográfus, Steve McCurry képeiből nyílt Legendás fotók című kamarakiállítás, amely április 3-ig látható.

Kedden nyílt meg az a tárlat, amely a Derkovits-ösztöndíjas fiatal művészek munkáit tárja a közönség elé. Az 1955-ben alapított nagy presztízsű Derkovits Gyula képzőművészeti díjról a kurátor elmondta: minden évben sokan, 160-180-an pályáznak az ösztöndíjra, amelyet 26-an kaphatnak meg. A március 26-ig látható tárlat beszámoló a tavalyi évben ösztöndíjas húsz művész elmúlt évben létrehozott alkotásaiból – tette hozzá.

A harmadik, Frissen című tárlatról elmondta: a Műcsarnok kurátorai szabadon kiválaszthattak egy-egy műtermet, művészt. A választások nagyobb része a közép és idősebb generációt szólította meg. Elmondta: a tíz kurátor által választott tíz művész kilenc teremben mutatkozik be. Kiemelte: a kiállítás nagyon friss, az alkotásokat a keletkezés pillanatában mutatják be.

Hozzátette, hogy ő például a Sepsiszentgyörgyön élő Ütő Gusztávot választotta, aki eddig performansz-művészként volt ismert, de újabban elkezdett festeni. A tárlatra a festményeiből állítottak össze anyagot, az alkotó új művet is készített a kiállításra – emelte ki. Georgiosz Tzortzoglou zenész és képzőművész elmondta: Rockenbauer Zoltán kurátor Rabóczky Judit szobrásszal együtt kérte fel. A szobrászról a műtermében fotósorozatot készített a munka különböző fázisairól, ezeket a képeket használta fel arra, hogy a Műcsarnokban megjelenítse őt. Közös kiállításuk úgy jött létre, hogy Rabóczky Judit az akkor készült szobrait állította ki, ő pedig a munka fázisairól készült fotókat helyezte el a falon.
A Frissen című tárlat kiállítói között van Ütő Gusztáv, Rabóczky Judit és Georgios Tzortzoglou mellett Barakonyi Zsombor, Halász András, Jovián György, Lábass Endre, Nyári István, Orosz István és Pika (Nagy Árpád).