+ Zene

A Lenin utca ezentúl John Lennon nevét viseli

John Lennon

A kommunizmus emlékeinek felszámolása jegyében a Lenin utca John Lennon, a Beatles együttes néhai tagjának nevét viseli ezentúl Ukrajnában, egy kárpátaljai faluban.

A kommunizmus emlékeinek felszámolása jegyében a Lenin utca John Lennon, a Beatles együttes néhai tagjának nevét viseli ezentúl Ukrajnában, egy kárpátaljai faluban – hozta nyilvánosságra a megye kormányzója szerdán hivatalos honlapján. Múlt év április 9-én fogadott el az ukrán kormány törvényt, amely egyebek mellett betiltotta a kommunista és a náci propagandát, valamint a két totalitárius rendszer jelképeinek használatát. Hennagyij Moszkal kormányzó erre a jogszabályra hivatkozva adott utasítást több utcanév megváltoztatására.

A técsői járásban lévő Kalini településen keresztelik át a Lenin utcát John Lennonra. Ezen kívül a megye egy másik településén a Kolhoz utca ezentúl Tomás Masaryknak, Csehszlovákia első elnökének nevét viseli. Masaryk a kormányzó honlapján megjelent tájékoztatás szerint rokonszenvvel viseltetett az ukrán nemzeti mozgalom iránt abban az időben, amikor Kárpátalja Csehszlovákiához tartozott. Egy utcát pedig Ökörmező (Mizshirja) településen egy ott született ukrán katona, Viktor Markusz után neveznek el, aki a 128-as hegyivadász dandár tagjaként tavaly februárban esett el a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében.

Közben a kijevi városvezetés is utcanévcserékre készül az ukrán fővárosban. A Moszkva sugárút a tervek szerint Sztepan Banderának, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapítójának nevét viselné a jövőben, a Vatutyin szovjet hadseregtábornokról elnevezett út pedig Suhevics UPA-parancsnokét. A hivatal ugyanakkor szerdán közölte, hogy az utcák átkeresztelése előtt kikérik a kijeviek véleményét, akik erről elektronikus úton, a városi adminisztráció honlapján szavazhatnak majd. Azt egyelőre nem tudták megmondani, hogy a szavazás mikor kezdődik, csak azt, hogy két hónapig fog tartani.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top