+ Irodalom

Ők kapták idén az Artisjus-díjakat

pajor tamás

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit idén is nyolc zenei és öt irodalmi kategóriában díjazták.

A könnyűzenei kategóriákban Szabó Zé, Jónás Vera és Pajor Tamás (a fenti képen), a komolyzenei kategóriákban Sáry László és Balogh Máté, a magyarnóta-szerzők közül Gyimóthi Elemér vehette át az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület idei díjait kedden Budapesten. Az év könnyűzenei produkciójának a budapesti Womexet választották, míg a dalszerzői életműdíjat a magyar származású Desmond Child kapta.

Az Artisjus-díj a kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet ismeri el, az év kiemelkedő szerzőit idén is nyolc zenei és öt irodalmi kategóriában díjazták. A 2016-os díjazottak kiválasztásánál minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a nemzetközi szempont.

Az év könnyűzenei produkciója díját elnyerő World Music Expónak a régióból elsőként adott otthont Budapest 2015-ben, ahol a rendezvény történetében évek óta először minden jegy elkelt a koncertnapokra. A Womexre mintegy 2500 vendég érkezett a világ 90 országából, valamint rekordszámú magyar és kelet-európai zenekar lépett fel, koncertjeiket pedig sok esetben sajtóérdeklődés, meghívások és lemezszerződés követte.

A díjátadón méltatásában Szabó Áron „Vasaló” az esemény jelentőségét értékelve kiemelte: a 2015-ös Womex a világzene tekintetében minden eddiginél hatékonyabban helyezte el Magyarországot a nemzetközi zenei palettán.

A Artisjus Dalszerző Életműdíjat idén a magyar-kubai származású, Egyesült Államokban élő dalszerző, Desmond Child kapta. 1974-ben, 21 évesen New York-i egyetemistaként alapította Desmond Child and Rouge nevű zenekarát, amely elindította őt a zenei pályán. Első szerzői sikere a Kiss együttes 1979-es Dynasty albumára készült I Was Made For Lovin’ You volt. Szerzői pályája ezután töretlenül ívelt felfelé, az elmúlt mintegy negyven évben számos világhírű előadónak írt dalokat.

Az eseményen a díjazottat Lerch István méltatta, aki arról is beszélt,

minden szerző álma, hogy énekelje valamelyik dalát mondjuk Bon Jovi, Cher, Robbie Williams, az Aerosmith, Michael Bolton vagy Ricky Martin. Ő többtucat slágert írt ezeknek a világsztároknak.

Az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus-díjat Szabó Zé, az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar dala, a Pioneer szerzője vihette haza. A szakember kezei alól 25 éves pályafutása alatt több mint 400 dal és számos nagylemez került ki.

Czutor Zoltán méltatásában hangsúlyozta, hogy Szabó Zé fegyelemben, kitartásban, munkabírásban és a lehetőségek megragadásában mindenképpen példaként állítható az elkövetkező szerzőnemzedék elé.

artisjus

Szabó Zé

Az év könnyűzenei szövegírója Pajor Tamás lett, aki a 1980-as évek budapesti underground-alternatív művészeti életének legendás, meghatározó alakja volt és Amen nevű zenekarával 17 év után most először jelentkezett új lemezzel. Méltatásában Orbán Tamás úgy fogalmazott: Pajor Tamás szövegei egyszerre vallanak, vezekelnek és tartanak tükröt a hallgatók elé.

artisjus

Jónás Vera

Az év junior könnyűzenei alkotója díjat elnyerő Jónás Vera dalait kísérletező crossover stílusban írja és szólaltatja meg, ötvözve az élő elektronikát a teljesen akusztikus hangzással. Victor Máté méltatásában elmondta, Jónás Vera

dalai alapvetően intellektuális karakterűek, de átsüt rajtuk valami női érzékenység, sőt érzékiség, amitől izgalmassá válnak.

Sáry László a Remek hang a futkosásban című operájáért kapta meg az év komolyzenei műve díjat. Az improvizációs készségeket és koncentrációt fejlesztő egyedi gyakorlatokból álló Sáry-módszer többek között Bartók- és Erkel-díjjal is kitüntetett kidolgozóját Hollós Máté méltatta, aki elmondta: a díjazott műben a hallgató ráismerhet a „repetitív iskola kiemelkedő művelőjére”, egyben az „időtlenül szép vokális kamaraművek” alkotójára is.

Az év fiatal komolyzenei alkotója díjat Balogh Máté, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója és óraadó tanára, valamint számos

artisjus

Sáry László

zeneszerzőverseny győztese kapta.

Fiatal szerző műveit hallgatni jó. Ha úgy hallom, van véleménye a világról, a művészetről és a kettő viszonyáról, érdeklődve figyelem. Balogh Máténak hallhatóan egyéni és érdekes véleménye van

– fogalmazott méltatásában Tihanyi László.

Az év magyarnóta-szerzője a nótagyűjtéssel is foglalkozó Gyimóthi Elemér lett, aki közel negyedszázados pályafutása alatt számos szakmai díjban részesült – olvasható a közleményben.

A már korábban bemutatott irodalmi díjazottak szintén a keddi ünnepségen vehették át az elismeréseket. Az irodalmi nagydíjat idén a szlovákiai magyar író, Tőzsér Árpád kapta, a többi díjazott között szerepel Bognár Péter, Gerőcs Péter, Beck András és Takáts József.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top