+ művészet & politika

Több száz, gyerekek ellen elkövetett szexuális visszaélést akar jóvá tenni a katolikus egyház

katolikus egyház pedofil botrány

Jóvá akarja tenni a jóvátehetetlent a papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság: csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

A katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében – jelentette ki George Pell bíboros, a vatikáni gazdasági titkárság prefektusa, akit az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága Rómában hallgatott meg az ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett több száz szexuális visszaélésről.

Sydney érseke – akit tanúként hallgattak meg – kijelentette,

nem azért vagyok itt, hogy a védhetetlent védjem.

Megfogalmazása szerint „az egyházban azért dolgozunk, hogy jóvátegyük” a történteket. A bíboros tagadta, hogy ausztráliai papi szolgálata során tudomása volt a paptársai vagy az alárendelt papok által gyermekeken elkövetett szexuális visszaélésekről. Ugyanakkor elismerte, hogy az esetek idején „ösztönösen” az egyház szégyentől való megvédése” volt a cél.

George Pell Gerald Ridsdale ausztrál papról is beszélt, akit több mint ötven gyerekkel szemben elkövetett szexuális erőszakért ítéltek el. A bíboros elismerte, hogy amikor a Ridsdale által elkövetett visszaélésekről értesült, ahelyett hogy feljelentette volna a hatóságoknál, más plébániára helyezte át. Ezt a döntését most „katasztrófának” nevezte.

Kijelentette:

úgy gondolom, hogy az elkövetett hibák nagy része személyes tévedés volt, inkább egyéni kudarcok, mint intézményesek.

A bíboros hangsúlyozta, hogy támogatja a Ferenc pápa által 2014-ben a kiskorúak védelmében létrehozott vatikáni bizottság munkáját. Hozzátette, hogy kész személyesen találkozni az ausztráliai pedofilügyek áldozataival.

A Vatikánban az egyik legmagasabb tisztséget betöltő bíboros egészségügyi okokra hivatkozva nem utazott Ausztráliába. Kérésére Rómából, az olasz főváros egyik szállodájából, videokonferencián keresztül válaszolt a kérdésekre. Meghallgatására – amely még három napig folytatódik – az Ausztráliában papok által elkövetett szexuális visszaélések egykori gyermekáldozatai közül tizenhatan Rómába érkeztek.

A Vatikán közlése szerint George Pell bíborost hétfőn Ferenc pápa is fogadja.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyház megyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezik. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas évei között történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.


Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top