+ Média

Három magyar újságíró utazhatott a Solidarity Academy-re

Solidarity Academy

A Solidarity Academy nemzetközi projekt, amely azért indult el, hogy elősegítse és inspirálja a fiatal európai szellemi közösségek fejlődését. A projekt címe utalás az egykori lengyelországi Solidarność-mozgalomra.

A lengyelországi European Solidarity Centre és a József Attila Kör tavaly év végén közös pályázatot írt ki 20-30 év közötti magyarországi újságírók számára. 2016. február 22-én elkezdődtek a Solidarity Academy programjai a lengyelországi Gdańskban. A programban három magyarországi újságíró Bakó Júlia, Neuberger Eszter és Veres Dóra vesznek részt cseh, lengyel és szlovák újságírók mellett.

A Solidarity Academy nemzetközi projekt, amely azért indult el, hogy elősegítse és inspirálja a fiatal európai szellemi közösségek fejlődését. A projekt címe utalás az egykori lengyelországi Solidarność-mozgalomra. A projekt főszervezője, a gdański székhelyű Europejskie Centrum Solidarności (European Solidarity Centre) ápolja a lengyelországi Solidarność-mozgalom és a lengyel antikommunista demokratikus ellenzék szellemi örökségét. A Solidarity Academy 2016. workshopjai és előadásai 16 olyan fiatal újságíró, publicista és politikai elemző számára nyújtanak képzési és fejlődési lehetőséget, akik mind európai, mind pedig globális szinten érdeklődnek a geopolitika és a szabadságmozgalmak aktuális kérdései iránt.

Solidarity Academy

Bakó Júlia

A közel egy héten át tartó workshop-sorozat a visegrádi országokban működő független civil szervezetek közreműködésével valósul meg, a projekt magyarországi partnere a József Attila Kör. A kurzus során a résztvevők olyan témákkal foglalkoznak, mint például a közösségi médiumok szerepe a szabadságmozgalmakban, média és etika kapcsolata napjainkban, az interjúkészítés korszerű eszköztára, a rendszerváltás óta a térségben végbement geopolitikai folyamatok, valamint olyan gyakorlati feladatokban próbálhatják ki magukat, mint például nyilvános viták lebonyolítása nemzetközi közönség előtt.

A magyarországi résztvevőkről:

Bakó Júlia: 22 éves, jelenleg az ELTE nemzetközi tanulmányok szakán első éves hallgató. Korábban szintén az ELTE-n kommunikáció és médiát tanult. Jelenleg az Átlátszó Oktatás egyik szerzője. Nemrégiben részt vett a Transparency International Magyarország oknyomozó mentorprogramjában.

Solidarity Academy

Neuerberger Eszter

Neuberger Eszter: Az Abcúg szociális témákkal foglalkozó internetes portál újságírója, emellett a Central European University Nationalism Studies mesterszakának végzős hallgatója.  A Kommunikáció és médiatudomány BA-t és MA-t az ELTE

Solidarity Academy

Veres Dóra

Bölcsészettudományi Karán szerezte meg, rendszeresen publikálni ezután kezdett, 2014-ben, a hvg.hu-n. Jelenleg főleg riportjai jelennek meg az Abcúgon, és azon keresztül nagyobb hazai hírportálokon is. Gyakran foglalkozik az oktatással, a lakhatási szegénységgel, vagy éppen a szociális ellátórendszerrel kapcsolatos témákkal.

Veres Dóra: Hét éve a Népszabadság munkatársa. Munkásságát a Kultúra és a Rivalda rovatban kezdte, majd hosszú ideig a Népszabadság Online Mozaik rovatát szerkesztette. Ezzel párhuzamosan folyamatosan publikálta közéleti riportjait, személyes történeteken alapuló írásait és portréit a Hétvége mellékletben és a Világ rovatban.

A projekt magyar koordinátora Czinki Ferenc író, újságíró, szervező, a József Attila Kör elnökségi tagja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top