+ művészet & politika

Radikális változást hozhatna, ha átvennénk a skandináv modellt

skandináv

Az északi országok sikere azon múlott, hogy a humán tőkébe fektettek, és mindezt átlátható, jól működő intézményrendszerrel támogatták. Ez nekünk is sikerülhetne – mondja Pogátsa Zoltán közgazdász.

Az északi országok sikere azon múlott, hogy a humán tőkébe fektettek, és mindezt átlátható, jól működő intézményrendszerrel támogatták. Ez nekünk is sikerülhetne – mondja Pogátsa Zoltán közgazdász a gazdasagitv.hu-nak.

És mindehhez nincs szükség évtizedekre:

A Nyugat-magyarországi Egyetem docensének véleménye szerint, ha egy jól megtervezett tervvel nekiállunk, akkor egyetlen parlamenti ciklus alatt meg lehetne ezt csinálni és azon nyomban lenne hatása. A magyar társadalomnak az értékrendszere ráadásul közösségi. Minden felmérés azt mutatja, hogy mi értékrendszerben sokkal közelebb vagyunk a német-skandináv modellhez és sokkal közösségiesebbek vagyunk. Ez a kelet-európai társadalom, és a magyar is nem az amerikai individualizmushoz állnak közel, ezek sokkal közösség centrikusabbak. Ha most bevezetnénk változásokat, 1-4 év alatt már érezhető lennem, és mondjuk középtávon, tehát 1-3 parlamenti ciklus után nagyon radikálisan javulna a foglalkoztatás, a bérek, a korrupció és minden, ami fontos Magyarország számára.

Hogy Pogátsa szerint hogyan közelíthetjük egymáshoz az esélyeket, olvasd el a gazdasagitv.hu oldalon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top