+ Irodalom

Ady Endrét kitagadták a magyar sajtóból és irodalomból Nagyváradon

ady

Bármennyire is lehetetlennek tűnik ez a cím, valóban így történt, és nem a múltszázadban, hanem idén február 11.-én, Szilágyi Aladár az Erdélyi Riportban írt petíciót Elegünk van Adyból címmel.

Bármennyire is lehetetlennek tűnik ez a cím, valóban így történt, és nem a múlt században, hanem idén február 11-én, Szilágyi Aladár az Erdélyi Riportban írt petíciót Elegünk van Adyból címmel.

Az Ady-ellenes petíció így kezdődik:

Ezúton szeretnénk felkérni az érintett személyeket, akik közvetett vagy közvetlen formában médiafelületet biztosítanak a magyarellenességéről elhíresült – 1919-ben elhalálozott – újságírónak és költőnek, Ady Endrének, hogy lehetőségük szerint, ne járuljanak hozzá a bomlasztó, közösségromboló és általános ellenszenvet kiváltó cikkeinek, novelláinak és verseinek a népszerűsítéséhez.

Majd a következő sorokban Ady azon cikkét idézi, amelyben a saját fajtáját gyalázza, alább pedig olyan Ady-verset citál, amelyben elátkozott bennünket. Hogy a petíció írója mennyire halálosan komolyan gondolja, győződj meg róla az eredeti írásban.

DE

Az sem lehetetlen, hogy ez a cikk válasz az Elegünk van Parászkából című Ferencz Zsombor szerzőiségét viselő petícióra, amely így kezdődik:

Ezúton szeretnénk felkérni az érintett személyeket, akik közvetett vagy közvetlen formában médiafelületet biztosítanak a magyarellenességéről elhíresült – jelenleg Marosvásárhely közelében élő – újságírónak, Parászka Borókának, hogy lehetőségük szerint, ne járuljanak hozzá a bomlasztó, közösségromboló és általános ellenszenvet kiváltó cikkeinek, műsorainak, üzeneteinek a népszerűsítéséhez. Könnyen körülírható az a kis csoport (és a facebook-on is lekövethető), amely vevő még a Parászka-féle üzenetre: a balliberális magyarországi ellenzék maradéka, illetve annak kis létszámú erdélyi hozadéka.

Az izgalmas folytatást itt találod.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Szilagyi Judit szerint:

    Kedves Szerk.

    Azert ez a kitagadas nem egeszen igy van. A trotenethez hozza tartozik, hogy Szilagyi Aladar Ady ellenes „peticioja” egy ironikus valasz volt Paraszka Boroka ujsagiro ellen inditott peticiora.

    Nagyvaradon soha nem fogjak kitagadni Adyt, sot!

    Udvozlettel
    Szilagyi Judit

  2. Pap szerint:

    Nagy Fero
    Nagy Fero Nem érdemli meg a Szilágyi nevet úram….
    Like · Reply · February 11 at 10:45pm
    View previous replies
    Szilágyi Aladár
    Szilágyi Aladár Orulok, hogy valaszolt mert igy egyertelmuve valt hogy felreertette az irast. Edesapam nagy tiszteloje Adynak, sot mindig is buszke volt arra, hogy elso nagyvaradi alberlete Ady hajdani szerkesztosegi szobaja volt. A cikk ironikus reakcio volt Paraszka Boroka ellen inditott peticiora. Hiszen ha Boroka ellen peticiot kell benyujtani mert irasaiban neha kritizalni meri a magyarsagot, akkor ugyan ezen az alapon Ady ellen is lehetne pontosan a szabadszajusaga es kritikai miatt
    Like · Reply · February 11 at 11:26pm

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top