+ Képzőművészet

Bárki megszállhat egy éjszakára Van Gogh hálószobájában

Van Gogh Hálószoba

Van Gogh az első változaton 1888 októberében kezdett el dolgozni, erről pedig testvérének, Theónak és barátjának Gauguinnek is lelkesen számolt be egy levélben, amelyhez vázlatokat is csatolt. Ez a kép soha nem hagyta el Van Gogh családi hagyatékát.

Először látható együtt az USA-ban a Van Gogh szobája Arles-ban című három, csaknem egyforma festmény, amelyeket maga a művész csak Hálószobaként emlegetett. A Chicagói Művészeti Intézetben (Art Institute of Chicago) megrendezett kiállítás szervezői rendhagyó módon csábítják be az érdeklődöket: rekonstruálták a festményeken látható szobát, amelyet az Airbnb oldalán keresztül bárki kibérelhet tíz dollárért. 

A képek Van Gogh szobáját ábrázolják az Arles-ban, a Lamartine tér 2. szám alatt volt fogadóban. Az épület Van Gogh képei alapján a Sárga ház néven vált híressé. A szobát egy nagyobb apartman részeként, a múzeum közelében rekonstruálták és éjszakánként tíz dollárért lehet kibérelni.

– Ebben a szobában úgy érzi majd magát, mintha csak a festményben élne. A szobát Dél-Franciaországot idéző, poszt-impresszionista stílusban rendeztük be. A bútorok, az élénk színek, és maga a mű is visszarepíti azokba az időkbe

olvasható az Airbnb oldalán.

A két férőhelyes szobák mellé múzeumi belépő is jár.

Van Gogh Hálószoba

Van Gogh az első változaton 1888 októberében kezdett el dolgozni, erről pedig testvérének, Theónak és barátjának Gauguinnek is lelkesen számolt be egy levélben, amelyhez vázlatokat is csatolt. Ez a kép soha nem hagyta el Van Gogh családi hagyatékát. 1962 óta a Vincent van Gogh Alapítvány tulajdonában áll, amelyet unokaöcccse, Vincent Willem van Gogh hozott létre. “Állandó kölcsönként” azonban az amszterdami Van Gogh Múzeumban látható.

Van Gogh Hálószoba

Van Gogh 1889 áprilisában elküldte az első változatot Theónak, amely a Rhone áradása miatt megsérült, amíg a művész a kórházban tartózkodott.

Theo azonban azzal a javaslattal küldte vissza a képet, hogy másolja át az eredetit, és készítsen egy újabb változatot. Az „ismétléssel”, ahogy a művész hívta, 1889 szeptemberében készült el. Mind a két képet elküldte testvérének. Az alkotás 1926 óta a Chicagói Művészeti Intézet tulajdonában van.

Van Gogh Hálószoba

A harmadik, kisebb változatot Van Gogh 1889 nyarán festette meg édesanyja és nővére számára. A képen azonban módosított, nem pontos másolatot készített. Jelenleg a párizsi Orsay Múzeum tulajdonában áll.

A Van Gogh Hálószobái című kiállításon összesen 36 művet láthatnak a nézők a Chicagói Művészeti Intézetben, egészen május 10-ig.

Forrás: Colossal

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top