+ Képzőművészet

Magyar szobrászművész alkotását avatják fel Rómában

Németh Pál

Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását avatják fel szerdán Rómában az Emlékezés Múzeuma udvarán.

Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását avatják fel szerdán Rómában az Emlékezés Múzeuma udvarán.  A híd vajúdása (Gestazione della ponte) című szobor két méter magas terrakotta- és bronzalkotás. „A szobor úgynevezett bezárt állapotában egy falat látunk, amelyet bronzelemek törnek át a születést idézve. Kívülről azonban látszik, hogy a bronzelemek hidat formálnak, amelyek további hidakhoz kötődnek” – mondta el Németh Pál.

A második világháborús fogságból és internálásból visszatértek és családtagjaik olaszországi egyesülete (ANRP) által fenntartott Emlékezés Múzeumának célja az emlékezet őrzése mellett az emberi jogok védelme művészeti alkotások erején keresztül. Ezt szolgálják a múzeum udvarán kiállított művek. Németh Pált az ANRP kérte fel, hogy szobrot tervezzen a múzeum számára, témaként a hidakat és a falakat jelölték meg.

A szoboravatót konferencia követi az olasz és magyar művészet társadalmi szerepéről.  Németh Pál szobrászművész a pécsi tudományegyetem docense, a Római Magyar Akadémia (RMA) galériájának kurátora. A Fondéria Művészeti Egyesület elnöke: a Fondéria művészei 2010-ben Amerigo Tot Olaszországban élt magyar szobrásznak dedikáltak köztéri plasztikát Rómában. Németh Pál magyarországi köztéri szobrai Csornán, Szombathelyen, Pécsen és Budapesten láthatók.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top