+ Irodalom

Hétfőn mutatják be Szinetár Miklós új kötetét

Szinetár Miklós

Hétfőn mutatják be Szinetár Miklós Senki többet? Pályázat harmadszor. című új kötetét, melyben mester és tanítványa folytatja azt a színházról, operáról és az életről szóló eszmecserét, amelyet a Pályázat, valamint A második pályázat című könyvekben elkezdett. A levelezőkötetről Veiszer Alinda újságíró beszélget Szinetár Miklóssal hétfőn, a szerző születésnapján 18 órakor a budapesti Alexandra Irodalmi Kávéházban.

Hétfőn mutatják be Szinetár Miklós Senki többet? Pályázat harmadszor című új kötetét, melyben mester és tanítványa folytatja azt a színházról, operáról és az életről szóló eszmecserét, amelyet a Pályázat, valamint A második pályázat című könyvekben elkezdett. A levelezőkötetről Veiszer Alinda újságíró beszélget Szinetár Miklóssal hétfőn, a szerző születésnapján 18 órakor a budapesti Alexandra Irodalmi Kávéházban.

A sorozat harmadik, egyben záró kötetében Szinetár Miklós saját életéből vett valós eseményeket ír meg. A tanítvány alakját sok növendékből gyúrta össze a szerző. Történetük azzal folytatódik, hogy a tanítvány, János elnyeri a színházigazgatói állást, megszólalásaiból az is kiderül, mit tenne, mit gondolna Szinetár Miklós, ha most lenne negyvenéves.

Szinetár Miklós Pályázat című levélregénye 2012-ben jelent meg az Európa Könyvkiadónál.

A könyv a tanár úr ifjúkori generációjának és mai önmagának levélváltása; egyfelől útkeresés, másfelől parainézis, ars poetica. A levelezésben szó esett szakmáról, generációkról, vezetőkről és beosztottakról, életformákról, utazásról, ünnepekről és hétköznapokról.

– idézik fel a kiadó ajánlójában. Az első kötetet követte A második pályázat, amely ennek a levélben zajló párbeszédnek a folytatása.

Levelezőpartnerem, János alakja sok mindenkiből lett összegyúrva. Növendékeimből. meg belőlem is, mert ez a János olyasmiket mondott meg képviselt, amiket én is mondanék ma, ha negyven évvel fiatalabb volnék. A könyvet sokan elolvasták, és biztattak, hogy folytassam. Vállalom, mert vannak még gondolataim, újabb tapasztalataim, és van néhány történetem, ami tanulságos lehet.

– idézik az ajánlóban Szinetár Miklós könyvhöz írt fülszövegét. Szinetár Miklós nemzetközileg elismert, Kossuth-díjas rendező, professor emeritus, évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A magyar televíziózás fénykorának meghatározó személyisége – 1962-től az Magyar Televízió főrendezője, majd művészeti igazgatója, aztán elnökhelyettese -, a Petőfi Színház művészeti vezetője, majd az Operettszínház igazgatója, később a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt – olvasható a könyvajánlóhoz fűzött rövid életrajzban.

 

A nyitókép forrása: Youtube/Magyar Újságírók Országos Szövetsége

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top