+ Irodalom

Terjed a spanyol nyelv Európában

spanyol

Érdekesség, hogy a tanulók arányát nézve a legtöbben Svédországban igyekeznek elsajátítani a spanyol nyelvet, ahol a gyerekek 43,9 százaléka választja.

Egyre terjed a spanyol nyelv ismerete Európában és a világon, miközben a spanyolországi szakemberek a szóhasználat elszegényedésére hívják fel a figyelmet.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn közzétett adatok szerint a spanyol nyelvet jelenleg kétmillió középiskolás diák tanulja Európában, ezzel a negyedik oktatott idegen nyelv, az angol (17 millió), a francia (5 millió) és a német (3 millió) után.

Érdekesség, hogy a tanulók arányát nézve a legtöbben Svédországban igyekeznek elsajátítani a spanyol nyelvet, ahol a gyerekek 43,9 százaléka választja.

A magyar középiskolákban mintegy 10 ezer diák tanul spanyolul, az angol és német után a spanyolt tanulók aránya növekszik a leginkább.

Világviszonylatban is egyre többen, jelenleg 21 millióan vesznek részt spanyol nyelvi képzésben – derült ki a Cervantes Intézet gondozásában nemrég megjelent tanulmányból, amely szerint a világon 559 millióan beszélnek spanyolul, közülük 470 millió embernek ez az anyanyelve.

Miközben a szakemberek lelkesednek a spanyol nyelv és ezzel együtt a hispán kultúra ismeretének terjedése miatt, aggodalmukat is megfogalmazzák az egyre sekélyesedő nyelvhasználat miatt.

Víctor García de la Concha, a Cervantes Intézet igazgatója szerint a szóhasználat elszegényedése tapasztalható az élet minden területén, amelyet a szakember az olvasás hiányára és a nem megfelelő oktatásra vezet vissza. Ezzel együtt az új kommunikációs formák – a rövid, azonnali üzenetváltások sms-ben és az interneten – is alakítják, rontják a nyelv széleskörű és változatos alkalmazását – véli a világ több mint nyolcvan városában, köztük Budapesten is központot működtető oktatási és kulturális intézmény vezetője.

A spanyol királyi akadémia nyelvészeinek felmérése szerint a spanyol nyelv 94 ezer szavából mindössze kétezer szerepel a mindennapos szóhasználatban. „A nyelv elszegényedése a gondolatok elszegényedése” – véli az akadémia, amely nem először hívj fel a figyelmet erre a problémára.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top