+ Irodalom

Ezek voltak a kedvenc könyveink 2015-ben

bookline

A 2015-ös sikerlisták alapján kiderül, hogy a világban uralkodó olvasási trendek hozzánk is begyűrűznek, a nemzetközi sikerlistás könyvek itthon is népszerűek. Sokan és sokfélét olvastunk tavaly is, a szórakoztató irodalom éppúgy helyet kapott a Bookline toplistáin, mint a komoly szépirodalom, vagy akár a helyesírási szótár.

A 2015-ös sikerlisták alapján kiderül, hogy a világban uralkodó olvasási trendek hozzánk is begyűrűznek, a nemzetközi sikerlistás könyvek itthon is népszerűek. Sokan és sokfélét olvastunk tavaly is, a szórakoztató irodalom éppúgy helyet kapott a Bookline toplistáin, mint a komoly szépirodalom, vagy akár a helyesírási szótár.

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának sikere különleges, hiszen nem egy könnyed olvasmányról van szó. Mivel a Bookline sikerlistája az egyéni vásárlások alapján készül, az intézményi vásárlások nem indokolhatják a könyv sikerét. Úgy látszik, a mai napig fontosnak tartjuk, hogy magunk és gyerekeink is helyesen tudjanak írni.

A Bélügyek, Gárdos Pétertől a Hajnali láz, ami a legsikeresebb magyar regény lett idén a Bookline összesítése szerint, A lány a vonaton vagy akár A tőke a 21. században töretlen sikere pedig egyértelműen azt mutatja, hogy nemcsak a könnyed olvasmányok nyerik meg maguknak az olvasókat, hanem az igényes szép- és szakirodalom is. A Bélügyeknek sikerült 240 napig a sikerlistán maradnia, szinte egész évben kirobbanthatatlan volt a legkeresettebb könyvek közül.

A relaxációs mesék és stresszoldó technikák népszerűsége töretlen volt idén, sokszor szerepelt a toplistán Vekerdy Tamás, Kádár Annamária, Lori Lite és Beck Andrea pszichológia témájú könyve. Kádár Annamária Mesepszichológiája 254 napig szerepelt 2015-ben a Bookline sikerlistáján, míg Beck Andreától A Titoktündér már több mint egy éve, 416 napja szerepel a toplistás könyvek között.

Frei Tamás az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek sikerült kétszer is meghódítania a csúcsot, és első helyen szerepelnie. Októberben és novemberben is az Agrárbáróké volt a dobogó legfelső foka, a szövevényes nemzetközi játszmákat és országokat átívelő gátlástalanságot bemutató regény decemberben is csak a második helyre csúszott vissza.

Rekordideig, összesen 209 napig szerepelt a legjobbak között Johanna Basford Titkos Kert című felnőtteknek szánt színezőkönyve, ami háromszor volt dobogós, júniusban, rögtön a megjelenést követően az első helyet szerezte meg, júliusban pedig a másodikat.

A lány a vonaton 2015 sikerkönyve, egész évben szerepelt a listán, májusban és júniusban is dobogós helyezése volt, júliusban is csak a negyedik helyre szorult vissza, az e-könyvek között pedig az első helyezést érte el júliusban.

A gasztrokönyvek közül kiemelkedik az év végén új lendületet kapó Bernáth József-könyv – amiben a szakács stílusosan és lezseren főz –, hiszen novemberben 40 helyet lépett előre.

Veronica Roth, a Beavatott-trilógia szerzője azzal írta be magát a legjobbak közé, hogy egy hónap alatt ő is 40 helyet lépett előre 2015 januárjában. Alföldi Róbert interjúkötete is szépen haladt tavaly a dobogó felé; mellette pedig ott toporgott Piketty bestsellere, A tőke a 21. században, ami közérthetően mutatja be korunk gazdasági folyamatait; a könyv 36 helyet ugrott előre júniusban.

Egy-egy filmfeldolgozás is sokat lendít a könyvek népszerűségén. A szürke ötven árnyalata a film bemutatását követően új lendületet kapott február hónapban, az Útvesztő-trilógia, a Beavatott-sorozat és Jane Hawking regénye, az Utazás a végtelenbe is új erőre kapott a filmbemutatók után. De újra előtérbe került a Marsi is, a Matt Damon főszereplésével készült film bemutatása után.

A Bookline toplistákon a legkeresettebb könyveket, a ti kedvenceit gyűjtjük össze. A 2015-ös évet áttekintve jól láthatjuk a könyvkínálat változását és az olvasók érdeklődésének irányát is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top