+ Fotó

Lars Schwander a meztelen testek és átható tekintetek megörökítője

Lars Schwander

Mélyen a cigijébe szívó Leonard Cohen, gyermeki arccal a kamerába meredő Björk, a fényképezőnek kitárulkozó meztelen huszonéves lányok. Lars Schwander megragadja a valóságot, majd feketén-fehéren elénk tárja azt. Január 28-án mutatták be Budapesten a dán fotográfus Belső Reflexió című kiállítását. A megnyitóra mi is ellátogattunk.

Mélyen a cigijébe szívó Leonard Cohen, gyermeki arccal a kamerába meredő Björk, a fényképezőnek kitárulkozó meztelen huszonéves lányok. Január 28-án mutatta be az UVG Art Gallery a neves dán portréfotós, Lars Schwander (a vele készült interjúnk itt olvasható) Belső Reflexió című kiállítását. A budapesti galériában 7 óra előtt még csak szállingóztak az érdeklődők, majd ahogy vészesen közeledett a megnyitó időpontja, szinte teljesen megtelt a kiállítótér. A tárlat első felében Lars Schwander 80’-as, 90’-es években készült felvételei láthatóak, melyeken olyan hírességeket kapott lencsevégre, mint Björk, Leonard Cohen, Yoko Ono és Helmut Newton.

Helmut Newton - Lars Schwander fotója

Helmut Newton – Lars Schwander fotója

Az összes portré elképesztően erős érzelmi töltettel rendelkezik: a kép, ahogy Leonard Cohen cigijét a kezében tartva a semmibe mered, villámgyorsan beleég a retinánkba. Csakúgy, mint Helmut Newton fotográfus beszédes tekintete, vagy Björk gyermeki arca. Olyan, mintha Lars Schwander nemcsak személyeket örökített volna meg egy kép erejéig, hanem egyéni sorsokat, emberi mivoltokat. Bár egyik hírességgel sem találkoztunk még, a fekete-fehér fotóknak köszönhetően úgy érezzük, megismertük őket, néhány másodpercre beleshettünk az arcok mögé.

Lars Schwander Belső Reflexió című kiállítása - a szerző fotója

Lars Schwander Belső Reflexió című kiállítása – a szerző fotója

Az UVG Art Gallery emeletén kapott helyet a Belső Reflexió kiállítás második fele, ahol már a nőké a főszerep, hol ruhában, hol egy szál semmiben. Ezúttal azonban nem hírességek, és még csak nem is modellek állnak a kamera előtt, hanem fotósok, művészek, építészek, diákok. A fotóalanyok valósággal kitárulkoznak a kamerának, de nem pusztán testi értelemben. Jóval többről van itt szó, mint öncélú meztelenkedésről és pózolásról. A felvételeken a szépségen felül érzelmek, sorsok jelennek meg, hol az ártatlanság dominál, hol a vágyak. A képeket nézve elmélázunk, hogy vajon hol lehetnek most a szereplők, merre sodorhatta őket a sors.

Zarina - Lars Schwander fotója

Zarina – Lars Schwander fotója

Ahogy a vele készült interjúban Lars Schwander említette, óriási rajongója a nőknek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint felvételei, melyek biztos nem lennének ilyen hatásosak, ha nem működött volna az a bizonyos kémia fotós és alany között. Ugyancsak a tárlat második felében tekinthetőek meg Axel Geis német festő munkái, akit Lars Schwander fotói inspiráltak. A festmények érdekessége, hogy  teljesen másfajta érzelmeket közvetítenek, mint Lars képei, holott ugyanazon szereplőket láthatjuk rajtuk.

Lars Schwander fotói az UVG Art Gallery kiállításán - a szerző fotója

Lars Schwander fotói az UVG Art Gallery kiállításán – a szerző fotója

A szervezők pont elég időt hagytak a nézelődésre a kiállítás résztvevőinek, mielőtt hivatalosan is megnyitották volna a tárlatot. Az eseményen részt vett Lars Schwander és Axel Geis is. A dán fotográfus megköszönte az UVG Art Gallery és a magyar nagykövetség segítségét. Mint mondta, számára azért fontos a Belső Reflexió kiállítás, mert a tárlat bemutatja életútját, és kifejezi, min ment keresztül 1985 óta. Lars Schwander szerint vágyai a női portrékban testesültek meg.

Axel Geis, Lars Schwander és az UVG Art Gallery munkatársai a Belső Reflexió című kiállítás január 28-ai megnyitóján - a szerző fotója

Axel Geis, Lars Schwander és az UVG Art Gallery munkatársai a Belső Reflexió című kiállítás január 28-ai megnyitóján – a szerző fotója

Az embernek mindig a vágyait kell követnie, és a történelem majd igazolja, hogy helyesen döntött-e.

– fejezte be gondolatmenetét a művész, aki a megnyitót követően kedélyesen beszélgetett a résztvevőkkel, sőt, fényképezőjét előkapva készített is pár képet a tárlat közönségéről.

UVG Art Gallery- Lars Schwander Belső Reflexió című kiállítása - a szerző fotója

UVG Art Gallery- Lars Schwander Belső Reflexió című kiállítása – a szerző fotója

A tárlat február 29-ig látogatható a Falk Miksa utca 5. szám alatt. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top