+ Színház

Már 20 éve nézzük a Dzsungel könyvét!

Az előadás már rekordot döntött, hiszen ez az első olyan magyar zenés játék, amely ugyanazon a játszóhelyen, ugyanabban a rendezésben túllépte az ezres előadásszámot.

A Pesti Színházban január 28-án ünnepelik a huszadik születésnapját és egyben az 1100. előadását Dés László – Geszti Péter – Békés Pál zenés játékának, A dzsungel könyvének.

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy „kölyökkel” megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

dzsu1

Békés Pál szövegkönyve alapján Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró 20 évvel ezelőtt írta meg az azóta töretlen sikerrel futó zenés darabot, melyet az ötletgazda Hegedűs D. Géza állított színpadra.

A dzsungel könyve nagyon hálás anyag, egyrészt a történet komplexitása és mélysége miatt, másrészt mert minden egyes állatszereplőhöz más-más zene passzol

– nyilatkozta korábban Dés László.

A dzsungel könyve a benne rejlő »duplacsavar« miatt igazán izgalmas, hisz’ a darabban emberek játszanak olyan állatokat, akik tipikus emberi tulajdonságokat jelenítenek meg.

– vélte Geszti Péter.

Az előadás már rekordot döntött, hiszen ez az első olyan magyar zenés játék, amely ugyanazon a játszóhelyen, ugyanabban a rendezésben túllépte az ezres előadásszámot.

A szereplők bőrébe a két évtized alatt számos színész bújt bele Kútvölgyi Erzsébettől, Gryllus Dorkán, Reviczky Gáboron és Szervét Tiboron át Oroszlán Szonjáig, ma pedig mások mellett Józan László, Majsai-Nyilas Tünde, Karácsonyi Zoltán, Puzsa Patrícia, Fesztbaum Béla, Lázár Balázs, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, Medveczky Balázs és Ember Márk látható a színpadon.

A magyar színháztörténetben példátlan előadásszámról beszélhetünk, hiszen magyar szerzők színpadi alkotása ugyanazon játszóhelyen és rendezésben nem ért meg ekkora előadásszámot. Külön érdekesség, hogy Borbiczki Ferenc és Méhes László egyetlen egy alkalommal se hiányzott, mind az 1100 előadásban színpadra lépett.

dzsu6
A 20 év alatt a produkcióban 2200 banán és 4400 alma fogyott el, évente háromszor renoválták a rézből készült fejszét, az ankust, amelyet Maugli hoz el a kobrától, a színház műszaki dolgozói összesen 2200 órát töltöttek a díszlet beépítésével, és 1100-at a bontásával.

A január 28-i, születésnapi előadás után számos meglepetéssel várja a nézőket a Vígszínház társulata és A dzsungel könyve csapata.

Forrás: Színház.hu, MTI, Vígszínház

Sajtótájékoztató fotók: Havas Miklós

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top