+ Film

Iskolákban és börtönökben is vetítik ma Irena Sendler megrázó történetét

Január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon tartják Andrzej Wolf Irena Sendler története című filmjének világpremierjét. A bemutató fő helyszíne az Európa Tanács strasbourgi székhelye, de világszerte – egy időben – kétszáz iskolában, főként a nevét viselő negyven intézményben is levetítik a Világ Igaza címmel kitüntetett bátor lengyel ápolónőről szóló filmet.

Ma, január 27-én, a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon tartják Andrzej Wolf Irena Sendler története című filmjének világpremierjét. A bemutató fő helyszíne az Európa Tanács strasbourgi székhelye, de világszerte – egy időben – kétszáz iskolában, főként a nevét viselő negyven intézményben is levetítik a Világ Igaza címmel kitüntetett, bátor és jószívű lengyel ápolónő életéről szóló filmet. 

Irena Sendler történetét ezen a napon a lengyelországi Opole régió összes börtönében is láthatják. (Wolf alkotása – a gyűlöletbeszéd, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni kampány részeként – már szeptemberben szerepelt a lengyel büntetés-végrehajtási intézetekben.)

Irena Sendler (forrás: Agencja Gazeta)

Irena Sendler (forrás: Agencja Gazeta)

Irena Sendler (1910–2008) két és fél ezer zsidó gyerek életét mentette meg azzal, hogy szerszámosládában, szemeteszsákban, koporsóban kicsempészte őket a varsói gettóból. 1943 őszén letartóztatták, és halálra ítélték. Munkatársának, Maria Palestrowának sikerült pénzt gyűjtenie, amellyel megvesztegették az egyik Gestapo-tisztet, így Sendler – nyomorékká verve ugyan, de – élve kimenekült a börtönből.

Andrew Wolf először 2004-ben találkozott Sendlerrel egy varsói idősek otthonában, majd négy éven át rendszeresen beszélgetett vele. Ezek a beszélgetések adják a félig dokumentum-, félig fikciós filmdráma gerincét, mellettük archív felvételeket és kitalált betéteket láthatunk. Ez utóbbiakban Irenát Sonia Bohosiewicz formálja meg.

Forrás: wyborcza.pl

A nyitó kép forrása: Agencja Gazeta

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top