+ művészet & politika

Ki írta az 1965-ben keletkezett TSZ-ellenes verset?

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Jelentem, hogy 1965. április 20-án Bogár inf a találkozó alkalmával jelentette, hogy a ruházati raktárban talált egy idős tsz. tagok imája című verset. A vers a mellékelt lapon szerepel. Az inf ezzel kapcsolatban többet elmondani nem tudott. Sopron, 1965. április 21 én – ezzel a feljegyzéssel kezdődik Bogár Imre fedőnevű informátor dossziéja, amely egy soproni laktanyából leadott ügynöki jelentéseit tartalmazza.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára új sorozatában olyan dossziékra hívja fel a figyelmet, amelyeket levéltárosai a közelmúltban dolgoztak fel, ám eddig még sem tudományos kutatók, sem állampolgári betekintők nem látták, valamint nem kaptak belőle információt. A dossziék kutathatók a szokásos törvényi szabályok szerint, azaz az ügynökök és az állambiztonsági tisztek nevei megismerhetők, a megfigyeltek szenzitív adatai védelmet kapnak. E sorozat részeként mutatták be az Idős Tsz. Tagok imája című gyöngyszemet, amelynek szerzője ismeretlen.

„Idős Tsz. tagok imája

Mi Atyánk ki vagy a mennyekben
Mink bent rekedtünk a Tsz-ben
A fiatalok lopják a napot az irodában,
Az öregek gyúrják a munkát a határban.
A Tsz vezetősége iszik a kocsmában
A rokonok osztozkodnak a magtárban
Add meg a mindennapi kenyerünket
De azért ne törjük fel a tenyerünket
Mert tiéd az ország és a hatalom
Miénk pedig a robot és a fájdalom.
Ne vigy minket a kisértésbe
Mert ben vagyunk a Tsz-ben.
Hisz a Tsz nagyon nagy kincs
De aki nem lop, annak nincs.
Bocsásd meg hát vétkeinket, hogy lopunk,
De ha nem tesszük, biz éhen halunk.
Hagy meg a kis háztájinkat
Hogy tovább hizlalhassuk disznainkat
Ami terem a Tsz határában
Azt apránként hazahordjuk a kosárban.”

Feljegyzés

„Jelentem, hogy 1965. április 20-án „Bogár inf a találkozó alkalmával jelentette, hogy a ruházati raktárban talált egy „idős tsz. tagok imája” című verset. A vers a mellékelt lapon szerepel. Az inf ezzel kapcsolatban többet elmondani nem tudott.” Sopron, 1965. április 21 én.

Feladatot kapott a talált szöveg odakerülésének körülményeit tisztázni, megállapítani, hogy kin keresztül került be a laktanyába ez a szöveg.

/olvashatatlan aláírás/

alosztály vezető”

Ezzel a feljegyzéssel kezdődik „Bogár Imre” fedőnevű informátor dossziéja, amely egy soproni laktanyából leadott ügynöki jelentéseit tartalmazza.

„Bogár Imre” fedőnevű informátor valódi kilétét nem ismerjük, a Történeti Levéltárban található hálózati nyilvántartásokban a neve nem szerepel. „Munkássága” leginkább a határőrség 1960-as évekbeli hétköznapi életéről tudósít, csupán a véletlenül megtalált és dossziéjához gúnyvers miatt ismertettük újonnan feltárt anyagát. Rengeteg ehhez hasonló, történelmi szempontból jelentéktelen, de egy-egy aspektusában érdekes iratanyag található a levéltárunkban

– olvasható a Történeti Levéltár Facebook oldalán.

A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top