+ Képzőművészet

Megrendítő emlékművet kapott az önégetéssel tiltakozó cseh egyetemista, Jan Palach

jan palach

A műalkotás két, egy-egy négyzetméter alapú, hat méter magas kockából áll, amelynek tetejéből lángok csapnak fel. Az egyik, a világos színű alkotás A fiú háza, míg a másik, a sötét színű alkotás Az anya háza nevet viseli.

Emlékművet kapott szombaton Prágában Jan Palach, aki 1969 január 16-án a cseh Nemzeti Múzeum történelmi épülete előtt a Vencel-téren felgyújtotta magát, hogy tiltakozásra ösztönözze Csehszlovákia lakosságát az ország szovjet megszállása ellen.

A Moszkva vezette Varsói Szerződés hadseregei 1968 augusztusában szállták meg Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a „prágai tavaszként” elhíresült reformmozgalomnak.

A két darabból álló emlékművet, amely a John Hejduk (1929-2000) cseh származású amerikai szobrász és építész alkotása, Prága egyik legismertebb koncertterme, a Rudolfinum előtti Jan Palach téren állították fel Adriana Krnácová, Prága főpolgármestere és Andrew Schapiro, az Egyesült Államok prágai nagykövete jelenlétében.

A műalkotás két, egy-egy négyzetméter alapú, hat méter magas kockából áll, amelynek tetejéből lángok csapnak fel. Az egyik, a világos színű alkotás A fiú háza, míg a másik, a sötét színű alkotás Az anya háza nevet viseli. A világos szín a világító, útmutató fiút, míg a sötét szín a szenvedő anyát jelképezi. A műalkotáson Jan Palach temetése című vers olvasható, amelyet David Shapiro amerikai író írt 1969-ben a cseh egyetemista tettének hatása alatt.

Az eredetileg fából készült alkotásokat a kilencvenes években John Hejduk művész Václav Havel cseh államfőnek, illetve Csehszlovákia népének ajándékozta, és a prágai Hradzsinban voltak kiállítva. Eredeti megnevezésük az Öngyilkos háza és az Öngyilkos anyjának a háza volt. Miután Csehországban Jan Palach cselekedetét általában nem öngyilkosságnak, hanem önfeláldozásnak és bátor cselekedetnek tartják, a szobrok tartós anyagból való elkészítése és kültéri elhelyezése alkalmával az alkotások nevét módosították.

Jan Palach (1948-1969) a Károly Egyetem bölcsészeti karának hallgatója volt, aki néhány barátjával együtt ily módon próbálta meg felrázni Csehszlovákia lakosságát, hogy lázadjon fel, aktívan tiltakozzon a szovjet megszállás ellen.

 Kokes János

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Böszörményi István szerint:

    Ez egy REMAKE! Egy halott szobrász faszobrát készítették el acélból. Megváltoztatták a mű címét, anyagát. Gratulálok, Prága, előre az orbáni úton!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top