+ Tudomány

Itt az első szabadon letölthető planetáriumi film

planetárium

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

A felfedező út során betekintés nyerünk a csillagok születésének és halálának titkaiba, a Tejúton is túlra elkalandozva megismerjük a galaxisok elképzelhetetlen sokaságát, és találkozhatunk napjaink hatalmas teleszkópjaival is, melyeknek köszönhetően még mélyebb ismereteket szerezhetünk a Világegyetemről. A „From Earth to the Universe” az Európai Déli Obszervatórium legújabb, első saját gyártású filmje. Ez a teljeskupolás-show lesz a 2017-ben Münchenben megnyíló ESO Supernova Planetárium fő attrakciója.

A film premierje Athénban és Hamburgban volt 2015 júniusában. A produkciót a fiatal görög rendező, Theofanis N. Matsopoulos jegyzi, aki asztrofotózással és kifejezetten planetáriumi filmek készítésével foglalkozik. A film fotózásához az Athéni Nemzeti Obszervatórium speciális teleszkópjait használta. A Földtől a Világegyetemig című film az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Nemzeti Színházzal együttműködve. A narrátor Varga Klári színművész, akit magával ragadott a film látványvilága:

Gyerekkorom óta fürkészem a végtelen eget, és lenyűgöz a gondolat, hogy amíg én távolságnak érzem átrepülni egy kontinenst, addig egy más szemszögből az egész Föld egy porszem… és telis tele körülöttünk az Univerzum titkokkal, s mi részei vagyunk!

A Földtől a Világegyetemig debreceni bemutatója 2016. január 16-án, szombaton 12 órakor lesz az Agórában. A filmet január 31-ig szombaton és vasárnap 12, 14 és 16 órától vetítik az élményközpont mobil digitális planetáriumában, hétköznapokon pedig 14 és 16 órakor van bemutató. A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő.

Előzetes:

https://youtu.be/NFwRHMSTdFA

A film itt tölthető le.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top