+ Film

Hatalmas sikere lehet a fiatal magyar filmesnek

Nagy Viktor Oszkár Hivatal című tévéfilmje Európa egyik legfontosabb televíziós fesztiválja, a FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels) nemzetközi filmes programjának dráma szekciójában versenyez.

Nagy Viktor Oszkár Hivatal című tévéfilmje Európa egyik legfontosabb televíziós fesztiválja, a FIPA (Festival International de Programmes Audiovisuels) nemzetközi filmes programjának dráma szekciójában versenyez.

Franciaországban idén 29. alkalommal rendezik meg a nemzetközi mustrát, amelyre több mint 70 országból mintegy 1200 nevezés érkezett. A fesztivál ezek közül 144 alkotást mutat be verseny- és versenyen kívüli szekciókban. Nagy Viktor Oszkár 52 perces munkáját a nemzetközi közönség először január 20-án láthatja Biarritzban.

A tévéfilm egy elképzelt bevándorlási hivatal ügyfélszolgálatának mindennapjairól szól. Főszereplője Anna (Fignár Anna), a fiatal ügyfélszolgálati munkatárs, akihez nap mint nap számtalan nemzet Magyarországon letelepedni kívánó tagja érkezik ügyes-bajos dolgaival. Anna napi rutinján keresztül a nézők beleláthatnak a hivatalba érkező bevándorlók személyes, időnként vicces, máskor elgondolkodtató vagy mélyen megrázó történeteibe, miközben tanúi lehetnek, milyen megterhelő a hivatali dolgozók számára a megrázó sorsokkal való találkozás.

A film nem akar igazságot tenni, nem akarja szembeállítani a szegény bevándorlókat a gonosz hivatalnokokkal, nem akar egy sematikus gondolatmenetet rátukmálni a nézőkre. (…) Egy ilyen film akkor tud igazán jól hatni, ha rábízza a nézőre az értelmezést

– mondta a film rendezője.

A forgatókönyvet Szőcs Petra és Nagy Viktor Oszkár írta, az operatőr Dobos Tamás, a vágó Sass Péter, a látvány- és jelmeztervező Tihanyi Ildi, zeneszerzője Hajnóczy Csaba, hangmérnöke pedig Lukács Péter Benjámin volt, a film producerei László Sára és Gerő Marcell. Az alkotásban Fignár Anna mellett Batka Zoltán, Kaya Turan, Kaya Elif, Marton-John Bernadett Valéria és John Sanju szerepel.

Nagy Viktor Oszkár a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem film- és televíziórendező szakán végezett 2009-ben. Diplomafilmje, az Apaföld című nagyjátékfilm, a 40. Magyar Filmszemlén elnyerte a Külföldi Kritikusok Díját (Gene Moskowitz-díj), és ugyanabban az évben jelölték az Európai Filmdíjra is. Az elmúlt években főként dokumentumfilmeket készített bevándorlási és menekültügyi témákban, amelyeket számos magyar és nemzetközi fesztivál bemutatott és díjazott.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top