+ Fotó

A szájüregében rögzített lyukkamerával vette fel fia születését

Lyukkamerát csinálni sok mindenből lehet, de Justin Quinnell fotográfus odáig tolta az extremitást, hogy saját szájából készíti el sajátos fényképeit.

Lyukkamerát csinálni sok mindenből lehet, de Justin Quinnell fotográfus odáig tolta az extremitást, hogy saját szájából készíti el sajátos fényképeit. A férfi a fogai segítségével stabilizálja a filmet, majd nagyra tátja a száját az exponáláshoz. Quinnell élete valamennyi pillanatát igyekszik megörökíteni, képei témái többnyire egy átlagember szokásos momentumát láttatják. A hangsúly nem is a fotózott tárgyon van, hanem a képek elkészítési módján, illetve a közös motívumon: a képeket minden esetben egy fogsor keretezi.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

Justin Quinnell Bristonban született és a mai napig itt él. Első kameráját tizenegy évesen kapta és már akkor eldőlt, hogy számára a fényképezés több lesz, mint puszta hobbi. Az egyetemen elvégezte a fotográfia szakot, majd az elmúlt tizenöt évben szabadúszó fotósként és tanárként tevékenykedett. Quinnell 1989-ban ismerkedett meg a lyukkamerával és az eszköz azóta is munkássága legfontosabb eszköze. Szinte állandóan kísérletezik, ha pedig nem saját projektjeivel van elfoglalva, igyekszik megmutatni a fiatalabb generációnak a camera obscurában rejlő lehetőségeket.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

Leghíresebb munkája a Mouthpiece, mely során a szájában lévő lyukkamerával dokumentálja mindennapjait immár több mint egy évtizede. A sorozatot nézők szó szerint bepillantást nyerhetnek a művész fejébe. A bensőséges (amit ebben az esetben szó szerint is vehetünk) perspektíva miatt a szemlélő nem csak azon gondolkodik el, amit lát, de a fotós érzésein is, valamint azokon az élményeken, amiket a kép készítése közben átélhetett. Mivel Quinnell a felvételek valamennyikén jelen van, így nem csak az események dokumentálója, de egyúttal azok főhőse is.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

A fotográfus élete során számtalan helyen megfordult a világban, és ezeket a kalandokat is a szájába helyezett szerkezettel rögzítette. Nem csak utazáskor nyitogatja szorgosan az ajkait, de olyan kellemetlen pillanatokban is alkot, mint egy fogorvosi vizsgálat. Quinnell úgy helyezi el a 110-es filmet a szájában, hogy hátsó fogai fixen tartsák azt, majd jó nagyra tátja a száját, hogy elkészítse az egyedülálló képeket. A fotós szerint a procedúra nem olyan vészes és macerás, mint amilyennek tűnik és a folyamat még az elviselhető kellemetlenségek közé tartozik. A felvételek elkészítésénél van, hogy tudatosan komponál, de előfordul, hogy azok spontán jönnek létre. A szájjal való fényképezés alapjaiban egy izgalmas alkotói folyamat, azonban ezen belül is vannak olyan pillanatok, melyeket a fotós soha nem fog elfelejteni.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

Ilyen momentum, mikor tátott szájjal feküdt a Guggenheim Múzeum padlóján, hogy lekaphassa annak plafonját, de előfordult olyan is, hogy a kamerával együtt egy kukoricát is belerakott a szájába, hogy odacsalogassa a galambokat. Az egyik legemlékezetesebb azonban minden bizonnyal az volt, mikor fia világra jöttét dokumentálta nyitott szájjal. Apró szépséghiba, hogy a felvétel végül nem jött össze.

Nagyon nyitott feleségem van, hogy ezt engedte, de a kép egyszerűen nem sikerült. Nagy kár.

Egy ilyen technika esetében nehéz, hogy minden klappoljon, ezért általában 15-20 képet készít az adott témáról, hogy biztos legyen közöttük legalább egy jó. A kamera végére egy celofánt helyez, megakadályozva ezzel, hogy a nyál belekerüljön a filmbe.

A nagy száj segít.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

Méret ide vagy oda, bárki csinálhat hasonlókat egy 110-es filmmel és sok türelemmel. Akit komolyabban érdekel az ilyen kísérlet, az a teljes eljárást is elsajátíthatja a fotós weboldalán.

Quinnell azt állítja, rengeteg őrült ötlete van, de sajnos nincs ideje arra, hogy mindegyiket kipróbálja. A háza melletti fészerben így is körülbelül 200 olyan lyukkamera van, amiket ő készített különböző tárgyakból.

fotó: Justin Quinnell

fotó: Justin Quinnell

A kísérletező kedv saját otthonát sem kíméli: háza helyiségeibe gyakran helyez el a camera obscurákat, hogy aztán hónapokig békén hagyja őket. Mikor begyűjti őket, Quinnell számára egy aratással ér fel. Bár sok kép nem sikerül, a fotográfus szerint éppen a kamerával történt váratlan balesetek azok, amik a legérdekesebb dolgokat képesek létrehozni. A bristoli fényképész tényleg mindenben a lyukkamerát látja, elgondolkodott már az ehető verzión is, például szívesen kipróbálná a fényképezést a kekszek lyukain keresztül.

Mi, lyukkamera őrültek valahogy így működünk. Minket a kép témája nem annyira csigáz fel, ám ha találunk egy tárgyat az azonnal gondolkodásra késztet: mi lenne ezzel, ha..

A camera obscura legnagyobb hazai nagykövete a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt Telek Balázs volt. Izgalmas kísérleteiről korábban mi is beszámoltunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top