+ művészet & politika

Omega-botrány: A dómot a pogány fellépők garázdálkodása megbecstelenítette

Omega Kassa kóbor jános

Az Omega együttes két hónappal ezelőtt tartott hangversenyt a kassai dómban a nyíregyházi vegyes kórus is közreműködésével. Az 1200 hallgató vastapssal jutalmazta az előadást, a hívők viszont panaszt tettek az érsekségen.

Annyira kiakasztotta az Omega együttes októberi Oratórium-előadása a római katolikus egyház kassai érsekségét, hogy új irányelveket dolgoztak: nincs több rockkoncert a kassai dómban – adta hírül a pozsonyi Új Szó.

A Bernard Bober kassai érsek által kiadatott irányelv azt szabályozza, milyen koncerteket és előadásokat lehet megtartani a kassai dómban. Habár az intézkedés pontos okát nem hozták nyilvánosságra, valószínűsíthető, hogy az az Omega októberi Oratórium-előadása verte ki a biztosítékot: a koncert után többen is panaszt tettek az érsekségen.

Minden olyasmi, ami az irányelv szerint „megszentségteleníthetné” a helyet, mostantól tilos. (…) A templom az imádkozás helye

– olvasható a dokumentumban.

Az Omega együttes két hónappal ezelőtt tartott hangversenyt a kassai dómban a nyíregyházi vegyes kórus is közreműködésével. Az 1200 hallgató vastapssal jutalmazta az előadást.

A Népszabadság azt írja, néhány szlovák hívő tiltakozó levelet tett közzé A Szabad és Megszentelt Vasárnapokért civil szervezet honlapján:

Beleremegett a dóm az elviselhetetlen hangerőbe. Az itt nyugvó hősök ha élnének, minden bizonnyal kikergették volna ezeket a rockereket, mint annak idején Jézus a kufárokat!

Mások szerint

a dómot a pogány fellépők garázdálkodása megbecstelenítette, ezért újra fel kellene szentelni.

A felháborodott hívők a dóm plébánosát is bírálták, mivel ő engedélyezte a fellépést. A hívők mellé állt a takcsányi pasztorációs központ vezetője, Marián Cizmár is, valamint a kassai esperes is:

A Szent Erzsébet-székesegyház a történelem során sok nehéz időszakon ment keresztül, de még sohasem szentségtelenítették meg úgy, mint az októberi koncert alkalmával! Ilyen vad zene és a sokféle látványeffektus nem ide való!

Ezzel szemben a kassai egyházmegye püspöki helynöke Pásztor Zoltán, a következőt nyilatkozta az Új Szónak:

Színvonalas, szép előadás volt az Omega Oratóriuma, nem volt benne semmi kivetnivaló. A koncertszervezők előzetesen minden illetékessel egyeztettek.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Maria szerint:

    Az Omega már nemhogy a dómba nem való, hanem színpadra sem. Legalább egy évtizede pocsék, amit élőben művelnek. Hamis az ének, érthetetlen a szöveg, túlechózzák, hogy ne lehessen észrevenni, amitől csak még falsabb, torzít a valaha élen járó hangosítás, és igen: oratóriumként eladni a szokványos műsorukat csak azért, hogy még egy bőrt lehúzzanak a külföldön élő magyarokról, akik valaha felnéztek rájuk… elég pofátlanság.
    Én ateistaként mondom: ekkora hangzavarnak és ennek a műfajnak műemlék templomban nincs helye. Van elég stadion.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top