+ művészet & politika

Több mint hetven éve a Dunába lőtték, mégsem emlékszünk a nevére

Bernovits Vilma

1944. december 27-én a nyilasok Bernovits Vilmát, Salkaházi Sárát és négy üldözöttet hurcoltak el, és lőtték bele a Dunába.

Pedig érdemes lenne megjegyezni: Bernovits Vilma (1901-1944). A katolikus hitoktatónő ugyanis ugyanúgy ott volt 1944. december 27-én, amikor hatodmagával, – beleértve boldoggá avatott Salkaházi Sárát is – belelőtték a Dunába.

Bernovits Vilma ugyanúgy Kassán született, mint a Szociális Testvérek Társaságának alapítója Slachta Margit és Salkaházi Sára, akiknek a neve már ismerősebben csenghet sokak számára. (Bár így sem eléggé ismertek a köztudatban.)

Édesanyjával költözött Budapestre, a Bokréta u. 3. sz. alatti otthonba. Elvégezte a hitoktatóképzőt, majd Sára nővér segítségével óraadó tanárként dolgozott egy leánygimnáziumban.

Bernovits Vilma az I. emeleten lakott édesanyjával. Az otthon egy nővére napközben mindig meglátogatta édesanyját. Többször észrevette, hogy a földön alszik. Azt mondta, azért, mert lánya mindig hoz valakit, akinek hely kell. (…) Vilma is sokszor a földön aludt. (…)

1944-ben ugyanúgy, ahogy Salkaházi Sára vagy Salchta Margit, ő is komoly életmentő tevékenységet folytatott.

Kezdetben a megkeresztelkedni szándékozó üldözött zsidókat hittanból előkészítette alapvető ismeretekre. Gondoskodott keresztelő papról és keresztszülőkről is. (…) egy idő után a szükséges iratok beszerzésére specializálódott (…)

Később rendszeresen bejárt a gettóba, és minden előkészítés, formalitás nélkül keresztelt, keresztleveleket és ételt osztott.

A Szociális Testvérek mintegy ezer üldözöttet bújtattak. Hetven évvel ezelőtt, december 27-én Salkaházi Sára arra ment vissza az otthonba, hogy a nyilasok razziáznak. Utólag kiderült, a 18 éves Dömötör Erzsébet, az otthon egyik alkalmazottja jelentette fel őket, mert előző este, Sára nővér figyelmeztette,

hogy az otthonban gyakran megforduló katonákkal szemben nem megfelelő a magatartása, ti. az egyik katonához feljárt az emeletre.

Sára nővér elmondta a lánynak, hogy emiatt áthelyezteti másik munkásnőotthonba. A döntést ekképpen bosszulta meg.

A nyilasok Bernovits Vilmát, Salkaházi Sárát és négy üldözöttet hurcoltak el, és lőtték bele a Dunába.

Közülük csak Bátori István élte túl, aki a lövések eldördülése előtt beleugrott a jeges folyóba és elúszott.

Forrás: www.or-zse.hu

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top