+ Képzőművészet

Miskolcon talált otthonra a titokzatos Kövesi-gyűjtemény

Kövesi-gyűjtemény

Szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy a fővárosban valahol létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, azokat titok övezte, még tulajdonosuk neve sem volt ismert egészen a közelmúltig.

Miskolcon talált végleges otthonra Kövesi István ötven évig titokban tartott festménygyűjteménye, amelyet a Magyar Nemzeti Bank az értéktár program keretében 795 millió forintért vásárolt meg, és mint letétet a város Herman Ottó Múzeumában helyezi majd el. A neves magyar festők alkotásaiból álló 115 festményt tartalmazó, Remekművek Aba-Nováktól Zifferig című kiállítás keddtől a Miskolci Galériában látható.

Miskolc önkormányzata, a polgármester az első szóra beleegyezett, hogy a város és múzeuma adjon helyet a gyűjteménynek. A kiállítás megnyitóján a hazai zsidóság vezetői is jelen voltak.

kövesi-gyűjtemény

Kövesi István és gépkocsija

A Herman Ottó Múzeum törzsanyaga mintegy 17 ezer műkincset számlál és folyamatosan gyarapodik, a Kövesi-gyűjteménnyel pedig olyan, a magyar festészet történetét átfogó állandó kiállításnak ad otthont Miskolc, amely a Magyar Nemzeti Galéria után a legjelentősebb.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke azt mondta:

Egy ilyen gyűjtemény megállná a helyét Európa számos városában, akár Párizsban, akár Londonban. Ez egy nagyon értékes, kortörténeti jelentőségű gyűjtemény, amely egészen különleges körülmények között jött létre, állt össze, ez a gyűjtemény a nemzeti vagyon része, mindnyájunké, zsidóké nem zsidóké.

Az egykori újlipótvárosi mészáros, Kövesi István műgyűjteménye a magyar festészet történetének csaknem száz évét öleli át. A legkorábbi darab az 1870-es évekből való, a legkésőbbi 1976-ban, Kövesi halála előtt öt évvel készült. A kollekcióban Aba-Novák Vilmos, Anna Margit, Ámos Imre, Bálint Endre, Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Czóbel Béla, Egry József, Kassák Lajos, Mednyánszky László, Perlmutter Izsák, Rippl-Rónai József, Scheiber Hugó, Szőnyi István, Vaszary János festményei egyaránt megtalálhatók.

Kövesi István 1911-ben Vácrátóton zsidó családban született, származása miatt a holokauszt borzalmait ő is végigszenvedte, megjárta a mauthauseni koncentrációs tábort. Egy zsidó hentestől vette át a Budapesti Izraelita Hitközség újlipótvárosi kóser húsboltjának vezetését, az 1960-as évektől kezdve vásárolt festményeket. Szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy a fővárosban valahol létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, azokat titok övezte, még tulajdonosuk neve sem volt ismert egészen a közelmúltig.

A Magyar Nemzeti Bank által megvásárolt, 115 darabból álló kollekció egy szubjektív gyűjtői tevékenység eredménye.

A titkos gyűjteményt először 2013-ban a budapesti Kieselbach Galéria, ezt követően a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum mutatta be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top