+ Film

Háborús gyerekekről forgatta új filmjét Mészáros Márta

Mészáros Márta

Azok a második világháború után született gyermekek ihlették a filmet, akik szovjet katonák és osztrák nők kapcsolatából születtek. Volt, hogy szerelemből, de leginkább erőszakból. A családok nem tárták fel a múltat.

Befejeződött Mészáros Márta új filmjének, az Aurora Borealis – Északi fénynek a forgatása, amely szerelemről, titkokról és a kísértő múltról szól. Azok a második világháború után született gyermekek ihlették a filmet, akik szovjet katonák és osztrák nők kapcsolatából születtek. Volt, hogy szerelemből, de leginkább erőszakból. A családok nem tárták fel a múltat, nem akartak ezzel foglalkozni, szerették volna elfelejteni a háborút.

A történet két idősíkon fut: az ötvenes években és napjainkban. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák.

Törőcsik Marit méltatva Mészáros Márta úgy fogalmazott:

Ő nem egy színésznő, hanem egy zenekar: az összes hangszeren játszik. Hűséges vagyok a színészeimhez,

ezért dolgozik rendszerint ugyanazokkal.

A több mint egy hónapos forgatás novembertől vidéki, budapesti és külföldi helyszíneken – Bécsben, Barcelonában és Lettországban – folyt. A film operatőre a lengyel Piotr Sobocinski, a híres Sobocinski operatőr-dinasztia legfiatalabb tagja, akit a szakma 2015-ben a legjobb operatőrnek járó Lengyel Filmdíjjal méltatott.

A rendezőnő Pataki Évával és Jancsó Zoltánnal írta a játékfilm forgatókönyvét, amelynek hátterében egy „apátlan nemzedék”, a „háborús gyerekek” identitásválsága áll.

Az Aurora Borealis – Északi fény története tisztán fikció, de megjelennek benne a kutatómunka során megismert jellegzetes motívumok.

A film főhőse, Mária (Törőcsik Mari) az ötvenes években disszidált, Bécsben telepedett le és már idősen, a férje halála után tér vissza a falujába. Amikor kórházba kerül, a lánya, Olga (Tóth Ildikó) véletlenül rájön, hogy titkok lappanganak a múltban és nyomozni kezd.

Az Aurora Borealis – Északi fény a Filmteam gyártásában készült, producerként Major István és Gül Togay jegyzik. Az alkotás teljes költségvetése 788 millió forint volt, amely a Magyar Nemzeti Filmalap gyártási támogatásából és 25 százalékos közvetett támogatásból tevődött össze. A filmet várhatóan jövőre mutatják be.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top