Hírforrás

Nekiment a melegházasságnak a katolikus egyház

A ljubljanai parlament még márciusban 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta a törvényt, amely egyben megteremtette az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről.

Népszavazást tartanak Szlovéniában vasárnap az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvény eltörléséről. A 90 fős ljubljanai parlament még márciusban 51 igen szavazattal 28 ellenében megszavazta a törvényt, amely egyben megteremtette az azonos nemű párok örökbefogadási jogát is. A Koalíció a gyerekekért nevű civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy népszavazást kezdeményezzenek a törvényről.

A referendumnak az a célja a kezdeményezők szerint, hogy az emberek véleményt mondhassanak arról, támogatják vagy nem az azonos neműek házasságát és örökbefogadási jogát. A szervezet aktivistáinak rekordidő alatt sikerült összegyűjteniük a népszavazás kiírásához szükséges aláírásokat. Szlovéniában 35 nap alatt legkevesebb 40 ezer aláírást kell összeszedni ahhoz, hogy referendumot írjanak ki a parlamentben már elfogadott törvény visszavonásáról.

Jogvédő szervezetek azzal érveltek, hogy emberi jogi kérdésekről nem népszavazással kellene dönteni, az alkotmánybíróság azonban végül a referendum kiírása mellett döntött. A törvény visszavonásához nem elegendő a többség voksa, hanem arra is szükség van, hogy a szavazásra jogosultaknak legalább egyötöde, vagyis minimum 340 ezer szavazópolgár nemet mondjon a törvényre.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Szlovéniában a megkérdezettek 43 százaléka támogatja, 40 százaléka pedig ellenzi az azonos neműek házassághoz való jogát. A népszavazást nagy figyelemmel kísérik egész Európában. Amennyiben a törvény veszi a referendum jelentette akadályt, Szlovénia lesz az első kelet-európai ország, amely legalizálja az azonos neműek házasságát.

Az Európai Unióban Hollandiában, Belgiumban, Svédországban, Portugáliában, Spanyolországban, Dániában, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Luxemburgban és Írországban legális az azonos neműek házassága, ezt az utóbbi országban népszavazáson hagyták jóvá.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. wings szerint:

    Megtartották. És elhajtották a buzikat.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top